Numirea lui Hillary Clinton în postul de secretar de Stat, contestată în justiţie

Un diplomat american a intentat o acţiune în justiţie împotriva numirii în postul de secretar de Stat a lui Hillary Clinton, apreciind că această numire este neconstituţională, a anunţat joi Judicial Watch, asociaţia de avocaţi care îl reprezintă.

39 afișări
Imaginea articolului Numirea lui Hillary Clinton în postul de secretar de Stat, contestată în justiţie

Numirea lui Hillary Clinton în postul de secretar de Stat, contestată în justiţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Plângerea depusă în faţa unui tribunal de la Washington de către David Rodearmel, în prezent angajat în serviciul de formare profesională al Departamentului de Stat, afirmă că Hillary Clinton "nu este abilitată din punct de vedere constituţional să îşi asume funcţia de secretar de Stat" pentru că Senatul a autorizat, atunci când ea era senator, o mărire de salariu a secretarului de Stat din acea vreme, Condoleezza Rice, precizează Judicial Watch, într-un comunicat.

Nici un membru al Congresului american nu poate în fapt să acceadă la o funcţie în executiv dacă salariul acestui post a fost mărit în timpul mandatului său, potrivit articolului Unu, secţiunea a şasea din Constituţia americană.

În plângerea sa, Rodearmel subliniază că "de aproape un secol, toate administraţiile succesive au utilizat diverse manevre pentru a ocoli" acest articol din Constituţie. "Intentez acest proces pentru a reglementa definitiv această problemă şi pentru a obţine respectarea conţinutului manifest al Constituţiei", a adăugat el.

Problema constituţională pusă de mărirea salariului acordat în ianuarie 2007 de Congres Condoleezzei Rice fusese ridicată după ce preşedintele Barack Obama anunţase că a ales-o pe Clinton pentru postul de secretar de Stat.

Pentru a evita problema, Congresul hotărâse că salariul anual al lui Clinton se va ridica la 186.600 de dolari, ceea ce înseamnă cu 4.700 de dolari mai puţin decât cel al lui Rice, de la sfârşitul contractului său.

Rodearmel afirmă că acţiunea sa în justiţie nu are motivaţie politică. "A te detaşa de textul Constituţiei este o pantă alunecoasă care ar putea duce la negarea legii", adaugă el. "În cazul în care Constituţia trebuie schimbată, acest lucru trebuie făcut prin mijloacele prevăzute prin Constituţie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici