Numirea lui Hillary Clinton la Departamentul de Stat, aprobată de Senat

Nominalizarea lui Hillary Clinton în funcţia de secretar de Stat în administraţia preşedintelui Barack Obama a fost confirmată miercuri de Senatul american.

27 afișări
Imaginea articolului Numirea lui Hillary Clinton la Departamentul de Stat, aprobată de Senat

Numirea lui Hillary Clinton la Departamentul de Stat, aprobată de Senat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numirea lui Clinton, fostă contracandidată a lui Obama pentru învestitura democrată, a fost aprobată de 94 de senatori, numai doi republicani - Jim DeMint şi David Vitter - votând împotrivă.

Numirea fusese confirmată săptămâna trecută de Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului, condusă de fostul candidat democrat la alegerile prezidenţiale din 2004 John Kerry.

Votul Senatului era programat iniţial pentru marţi, însă a fost amânat pentru miercuri ca urmare a unei obiecţii formulate de republicani.

În cursul audierii din Comisie, republicanul Richard Lugar ridicase problema unor posibile conflicte de interese între funcţia de şef al diplomaţiei americane şi fundaţia de caritate a soţului lui Hillary Clinton, fostul preşedinte Bill Clinton. Fundaţia nonprofit a lui Clinton, implicată în lupta împotriva SIDA, a sărăciei sau a încălzirii climatice, a primit peste 131 de milioane de dolari din partea unor guverne străine, printre care se numără şi cele ale Arabiei Saudite, Kuwaitului şi Norvegiei.

Kerry a cerut miercuri Senatului să confirme "rapid" numirea lui Hillary Clinton. "Înţeleg îngrijorările care au fost exprimate în legătură cu activităţile de strângere de fonduri ale fundaţiei Clinton", a spus el, dând însă asigurări că "secretarul de Stat desemnat şi fostul preşedinte Clinton au acceptat de bunăvoie controlul şi publicarea donaţiilor, într-o măsură care depăşeşte cerinţele legii sau orice alte reglementări de etică".

La rândul său, senatorul John McCain, fost candidat republican la alegerile prezidenţiale din 2008, ca şi majoritatea republicanilor din Senat, s-au pronunţat miercuri pentru confirmarea imediată a lui Clinton, din cauza provocărilor care o aşteaptă pe aceasta în funcţie. "Avem două războaie. Există un armistiţiu fragil în Gaza (...), iar situaţia din Coreea de Nord pare să se fi deteriorat din nou, din cauza atitudinii paradoxale şi imprevizibile a dictatorului nord-coreean şi a guvernului său", a spus McCain.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici