Nuri al-Maliki domină regiunile şiite, iar Iyad Allawi pe cele sunnite, în alegerile din Irak

Premierul irakian, Nuri al-Maliki, domină regiunile şiite, iar rivalul său, Iyad Allawi, pe cele sunnite, în urma alegerilor legislative de duminică, potrivit rezultatelor transmise luni de oficialii locali.

19 afișări
Imaginea articolului Nuri al-Maliki domină regiunile şiite, iar Iyad Allawi pe cele sunnite, în alegerile din Irak

Nuri al-Maliki domină regiunile şiite, iar Iyad Allawi pe cele sunnite, în alegerile din Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rezultatele din Bagdad (68 de locuri), care nu se cunosc încă, vor decide învingătorul.

Înalta Comisie electorală va transmite rezultatele parţiale joi, rezultatele definitive pe 18 martie, iar rezultatele oficiale, în urma analizei contestaţiilor, la sfârşitul lunii.

Alianţa Statului de Drept a şefului Guvernului s-a clasat prima în nouă provincii şiite din sud, în timp ce Blocul Irakian al lui Iyad Allawi s-a clasat primul în patru provincii cu majoritate sunnită (Anbar, Salahedin, Ninive şi Diyala).

Lista fostului premier se clasează pe poziţia a doua în trei guvernorate şiite (Muthanna, Babylon şi Basra), dar este devansată în alte şase provincii şiite de Alianţa Naţională Irakiană (ANI), care reuneşte Consiliul Superior Islamic al Irakului (CSII al lui Ammar al-Hakim) şi pe partizanii liderului radical Moqtada Sadr.

În cele nouă provincii şiite sunt 119 locuri, faţă de 70 în cele cu majoritate sunnită, unde Alianţa Statului de Drept se clasează a doua în Diyala.

În provincia Kirkuk (12 locuri), pe care şi-o dispută kurzii şi arabii, Alianţa Kurdă, constituită din două mari partide tradiţionale, se clasează prima, urmată de Blocul Irakian, coaliţia lui Nuri al-Maliki şi ANI. Rezultatele din Bagdad (68 de locuri) vor desemna învingătorul.

De altfel, 41 de locuri sunt distribuite în cele trei provincii kurde şi 15 "locuri compensatorii" sunt distribuite în special minorităţilor religioase.

Este vorba despre un sistem proporţional cu 18 circumscripţii care corespund celor 18 provincii şi nicio listă nu poate obţine majoritatea absolută, care să îi permită să guverneze singură, ceea ce face ca alianţele să fie obligatorii. Negocierile ar putea dura câteva luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici