O adolescentă de 17 ani, una dintre cele două femei kamikaze de la Moscova

Anchetatorii ruşi au identificat-o pe una dintre cele două femei kamikaze care au ucis, luni, 39 de persoane în metroul din Moscova, ca fiind o adolescentă în vârstă de 17 ani, care ar fi văduva unui rebel din Caucaz, a anunţat vineri cotidianul rus Kommersant.

151 afișări
Imaginea articolului O adolescentă de 17 ani, una dintre cele două femei kamikaze de la Moscova

O adolescentă de 17 ani, una dintre cele două femei kamikaze de la Moscova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Djennet Abdurahmanova, în vârstă de 17 ani, văduva combatantului rebel Umalat Magomedov, împuşcat într-o operaţiune specială la 31 decembrie, a fost recunoscută ca fiind una dintre femeile care a detonat o centură de explozibili pe care o avea asupra ei în metroul din Moscova, la 29 martie", scrie Kommersant, citând anchetatori din Daghestan.

Cotidianul a publicat o fotografie a acestui cuplu, înfăţişând o fată purtând văl şi îmbrăcată în întregime în negru, cu o faţă foarte tânără, înlănţuită de un tânăr bărbat, ţinând amândoi o armă. Nu este clar dacă cei doi tineri erau căsătoriţi oficial, Umalat Magomedov neavând verighetă în această fotografie.

Djennet Abdurahmanova - al cărei prenume este derivat din termenul arab "jannat", care înseamnă "paradis" - a făcut cunoştinţă cu el când avea 16 ani, iniţial pe Internet, iar ulterior l-a întâlnit şi a fost luată la locuinţa acestuia aproape cu forţa, potrivit Kommersant.

Umalat Magomedov, cunoscut şi ca al-Bara, considerat de rebeli drept "emirul Daghestanului", era un apropiat al liderului rebel Doku Umarov, cunoscut şi ca "emirul Caucazului", care a revendicat cele două atentate de la Moscova, într-o înregistrare video publicată miercuri.

Magomedov a fost împuşcat la 31 decembrie la Kasaviurt, în vestul Daghestanului, într-un schimb de focuri cu poliţia, în timp ce aceasta voia să oprească maşina în care se afla bărbatul, pentru a efectua un control.

"Ulterior, FSB (serviciile speciale ruse) au catalogat această operaţiune drept una dintre cele mai reuşite din ultimii ani", adaugă Kommersant, explicând că în vehicul se aflau alţi lideri rebeli urmăriţi.

Potrivit uneia dintre ipotezele anchetei, tânăra ar fi ajuns, după moartea partenerului ei "sub influenţa ideologilor wahabiţi", care ar fi "convins-o să se sacrifice pentru a-şi răzbuna soţul".

Kommersant mai precizează că identitatea celei de a doua femei kamikaze nu a fost, încă, stabilită oficial, dar că ar putea fi vorba despre o femeie din Cecenia, Marha Ustarhanova.

Potrivit cotidianului Trud, această tănără avea 20 de ani şi era "văduva rebelului Gudermes Said-Emin Hizriiev, ucis în octombrie 2009 în timp ce pregătea un atentat împotriva preşedintelui Ceceniei, Ramzan Kadîrov".

Kommersant notează în ediţia sa de joi că Djennet Abdurahmanova fusese dată dispărută în Cecenia. Potrivit părinţilor ei, aceasta şi-ar fi cunoscut viitorul soţ pe Internet.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici