O asociaţie anticorupţie depune o plângere care îl vizează pe Nicolas Sarkozy

O asociaţie anticorupţie, Anticor, a depus o plângere pentru favoritism şi deturnare de fonduri publice în timpul comandării de sondaje pentru preşedinţia franceză, vizându-l indirect pe Nicolas Sarkozy, a anunţat miercuri avocatul acestuia.

141 afișări
Imaginea articolului O asociaţie anticorupţie depune o plângere care îl vizează pe Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această nouă plângere a asociaţiei îi vizează în special pe fostul şef al statului şi firmele care au încheiat contracte cu Elysée, în special compania Publifact a consilierul său Patrick Buisson, a precizat magistratul Jérome Karsenti pentru AFP, confirmând o informaţie apărută în cotidianul Le Monde.

Anticor a depus o primă plângere în 2010, dar ancheta a fost blocată de Curtea de Apel din Paris din cauza imunităţii penale a şefului statului.

În noua sa plângere, asociaţia extinde infracţiunile vizate, în special cele de deturnare de fonduri publice şi se sprijină pe documentele (facturi, convenţii, contracte) strânse de militantul ecologist Raymond Avrillier.

"S-a dovedit la lectura sondajelor efectuate că unele ţin de interesul privat sau partizan al lui Nicolas Sarkozy şi, prin urmare, au fost realizate în scopuri străine de funcţia sa. Aceste fapte constituie delictul de deturnare de fonduri publice", potrivit plângerii.

Ca şi în 2010, Anticor vizează contractele încheiate în 2007 între preşedinţie, reprezentată de directoarea de cabinet Emmanuel Mignon, şi compania Publifact a fostului jurnalist de extremă dreapta Patrick Buisson pentru o valoare evaluată la trei milioane de euro pentru sondaje şi recomandări.

Dar asociaţia vizează şi alte contracte, până în prezent neincluse în prima plângere, cum ar fi cea între Elysée şi compania Publi-Opinion a lui Georges Buisson, fiul lui Patrick Buisson, sau cu firma Giacometti-Peron. Pierre Giacometti a fost consilierul preşedintelui Nicolas Sarkozy şi este unul dintre liderii acestui cabinet.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici