O brutărie din Turcia produce pâine după o rețetă veche de 5.000 de ani

Publicat: 27 05. 2025, 09:30
March 22, 2023, Diyarbakir, Turkey: Ferhat Erzem is seen preparing baked household breads for customers. The tradition of baking doughnuts before the month of Ramadan and Eid al-Fitr continues in the historical city of Diyarbakir in Turkey. Some of the families bake doughnuts at home, while some buy them from bakeries that bake doughnuts. Special breads are also baked in the ovens for the month of Ramadan. Some families also traditionally take the dough they prepare at home to the oven and bake bread. One of these ovens is the Alipasa bakery, which has a history of almost 200 years. (Credit Image: © Mehmet Masum Suer/SOPA Images via ZUMA Press Wire)

O pâine veche de 5.000 de ani a fost descoperită anul trecut de arheologii din Turcia. Totuși, descoperirea a fost anunțată săptămâna trecută.

„Aceasta este cea mai veche pâine dospită și coaptă descoperită în timpul unei săpături, care și-a păstrat în mare măsură forma. Pâinea este o descoperire rară în timpul unei săpături. De obicei, găsim doar firimituri. Dar aici a putut fi conservată pentru că fusese arsă și îngropată”, a declarat, pentru AFP, Murat Türkteki, arheologul șef al șantierului de la Küllüoba, aflat la 35 km de orașul Eskisehir în centrul Turciei.

Rotundă și plată ca o clătită, cu diametrul de 12 cm, pâinea Küllüoba a fost descoperită în septembrie 2024. Ea a fost arsă și îngropată sub pragul unei locuințe construite în epoca bronzului, în jurul anului 3.300 î.Hr. O bucată fusese smulsă înainte ca pâinea să fie arsă și apoi îngropată în timpul construcției locuinței.

„Ne duce cu gândul la un ritual al abundenței”, a explicat Türkteki.

Analizele au arătat că pâinea a fost făcută cu făină dintr-un grâu rezistent la secetă

Acest lucru a atras atenția producătorilor actuali deoarece regiunea se confruntă cu secetă prelungită.

Pâinea carbonizată este expusă la Muzeul Arheologic din Eskisehir începând de săptămâna trecută. Primarul localității i-a întrebat pe specialiști dacă pot reproduce rețeta pâinii antice. Pentru a se apropia cât mai mult de rețeta originală, experții primăriei au decis să folosească grâu Kavilca, bulgur și linte.

Într-o brutărie municipală care oferă pâine la prețuri mici, angajații modelează manual 300 de pâini de Küllüoba pe zi, de o săptămână încoace.

„Combinația de făină de grâu, linte și bulgur are ca rezultat o pâine bogată și sățioasă, cu conținut scăzut de gluten și fără conservanți”, a explicat Serap Güler, managerul Halk Ekmek din Eskisehir, potrivit Le Figaro.

Primele pâini Küllüoba, vândute sub formă de lipii de 300 de grame pentru 50 de lire turcești (aproximativ 1,12 euro), s-au epuizat în câteva ore.