O bucată din Zidul Berlinului, înlăturată pentru a face loc unui proiect imobiliar controversat - FOTO

O bucată din East Side Gallery - un tronson de 1,3 kilometri din Zidul Berlinului, decorat cu aproximativ 100 de desene realizate de artişti din lumea întreagă - a fost înlăturată miercuri dimineaţă, pentru a face loc unui controversat proiect imobiliar, a anunţat poliţia germană.

876 afișări
Imaginea articolului O bucată din Zidul Berlinului, înlăturată pentru a face loc unui proiect imobiliar controversat - FOTO

O bucată din Zidul Berlinului, înlăturată pentru a face loc unui proiect imobiliar controversat - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Patru blocuri de piatră, reprezentând o breşă cu o lăţime de cinci-şase metri, au fost înlăturate şi înlocuite cu o uşă, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Lucrările - efectuate la cererea promotorilor unui proiect imobiliar de lux, care intenţionează să construiască un turn de locuinţe înalt de 63 de metri, pe malul râului Spree, în apropiere de Zidul Berlinului, un simbol al Războiului Rece - au început miercuri, la ora 04.00 GMT, şi, la ora difuzării acestei ştiri, s-au încheiat deja, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Zidul va fi străpuns în două locuri, pentru că municipalitatea vrea să asigure acces şi la un pod pentru pietonii şi cicliştii care vor să traverseze râul, iar lucrările trebuie finalizate până în 2015.

Potrivit presei germane, circa 250 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru aceste lucrări, pentru a evita orice incidente, având în vedere că proiectul imobiliar este unul controversat. Pe 1 martie, o primă tentativă de spargere a zidului s-a soldat cu eşec, după ce circa 200 de persoane s-au mobilizat pentru a protesta faţă de acest proiect.

Cu o zi înainte, a avut loc o manifestaţie la care au participat 6.000 de persoane. Câteva zile mai târziu, actorul american David Hasselhoff a venit să-şi arate sprijinul în faţa câtorva mii de opozanţi ai acestui proiect.

East Side Gallery este una dintre cele mai importante atracţii turistice din Berlin şi reprezintă cel mai mare tronson rămas din "Zidul de protecţie antifascistă" - potrivit numelui său oficial est-german -, care a divizat capitala germană din 13 august 1961 până pe 9 noiembrie 1989.

Din cei 155 de kilometri ai zidului care diviza Berlinul, au mai rămas în picioare porţiuni care însumează doar circa trei kilometri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici