O delegaţie a UE evocă "progrese", în urma unei întrevederi cu Robert Mugabe

Prima delegaţie de nivel înalt a Uniunii Europene, din ultimii şapte ani, care efectuează o vizită în Zimbabwe a apreciat sâmbătă că "s-au înregistrat progrese", după întâlnirea cu preşedintele Robert Mugabe, care a apreciat la rândul său stabilirea unei "relaţii bune".

19 afișări
Imaginea articolului O delegaţie a UE evocă "progrese", în urma unei întrevederi cu Robert Mugabe

O delegaţie a UE evocă "progrese", în urma unei întrevederi cu Robert Mugabe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cred că putem recunoaşte că au fost înregistrate progrese, dar există în continuare un anumit număr de probleme nerezolvate şi am discutat despre acestea cu preşedintele într-o ambianţă foarte deschisă", a explicat comisarul european pentru Dezvoltare, Karel de Gucht, care conduce delegaţia.

Robert Mugabe apreciase anterior că a stabilit o "relaţie bună" cu delegaţia UE.

Pentru moment, problema sensibilă a sancţiunilor care vizează Zimbabwe nu a fost abordată în timpul discuţiilor, conform ministrului suedez al Cooperării, Gunilla Carlsson, membru al delegaţiei, care a precizat că "nu este momentul pentru negociere".

Uniunea Europeană a trimis o delegaţie de nivel înalt în Zimbabwe pentru prima dată de când a impus sancţiunile, în 2002, din cauza încălcării drepturilor omului, pentru a studia o eventuală deblocare a ajutorului său pentru dezvoltare.

Aceste sancţiuni includ în special suspendarea ajutorului european, cu excepţia ajutorului umanitar şi social acordat direct populaţiei, precum şi interdicţia de a intra pe teritoriul european pentru Mugabe, soţia sa Grace şi apropiaţii lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici