O economie de tip capitalist pare să se dezvolte, în secret, în Coreea de Nord

O economie de tip capitalist pare să se dezvolte, în secret, în Coreea de Nord, ţară condusă de un regim considerat stalinist, conform imaginilor luate prin satelit şi analizate de specialişti occidentali, relatează CNN.

46 afișări
Imaginea articolului O economie de tip capitalist pare să se dezvolte, în secret, în Coreea de Nord

Trecerea către parcul industrial Kaesong (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Experţii au observat o dezvoltare economică a localităţilor rurale din Coreea de Nord, conform imaginilor vizualizate prin intermediul programului Google Earth. O analiză a economiei nord-coreene a fost realizată de site-ul North Korean Economy Watch.

"Au apărut o serie de companii mici", afirmă Curtis Melvin, economist la Universitatea George Mason şi creatorul site-ului de analize. "Cu Google Earth, poţi compara imaginile de acum câţiva ani cu cele de acum şi se poate observa cum se dezvoltă aceste pieţe. În oraşe se pot vedea pieţe multiple", subliniază Melvin.

Liderii nord-coreeni privesc cu reticenţă tendinţele de dezvoltare a economiei, aceste practici fiind considerate ameninţări la adresa regimului stalinist. Potrivit experţilor, poliţia de frontieră nord-coreeană a luat anul trecut măsuri dure pentru combaterea contrabandei. În decembrie 2008, regimul nord-coreean a limitat accesul sud-coreenilor în parcul industrial Kaesong.

"Relativa stabilizare a economiei nord-coreene a condus la boicotarea instituţiilor care promovau economia de piaţă şi a activităţilor care fuseseră tolerate", afirmă Andrei Lankov, profesor la Universitatea Kookmin din Seul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici