O femeie a fost arestată după ce a acuzat un oficial taliban de viol

Talibanii au anunţat că au arestat şi vor condamna în curând o femeie afgană care a apărut într-o înregistrare video pe reţelele de socializare la începutul acestei săptămâni şi a declarat că un oficial taliban de rang înalt a forţat-o să se căsătorească şi a violat-o în mod repetat, potrivit AP.

1272 afișări
Imaginea articolului O femeie a fost arestată după ce a acuzat un oficial taliban de viol

În videoclip, femeia, care a spus că o cheamă Elaha, apare plângând în timp ce descrie că a fost bătută şi violată de fostul purtător de cuvânt al Ministerului de Interne taliban Saeed Khosti.

Ea a spus că vorbea dintr-un apartament din Kabul, unde talibanii au închis-o după ce a încercat să fugă din ţară şi a implorat să fie salvată.

„Acestea ar putea fi ultimele mele cuvinte. El mă va ucide, dar este mai bine să mori o dată decât să mori de fiecare dată”, a spus ea.

Miercuri seara, la o zi după apariţia videoclipului, Curtea Supremă condusă de talibani a transmis într-un tweet că Elaha a fost arestată pentru defăimare la ordinul şefului justiţiei, Abdul Hakeem Haqqani. Fără a menţiona vreun proces în desfăşurare, aceasta a spus că ea va fi „în curând condamnată în conformitate cu legea Sharia”.

„Nimeni nu are voie să aducă atingere numelui mujahedinilor sau să defăimeze Emiratul Islamic din Afganistan şi cei 20 de ani de jihad sfânt”, a spus acesta, referindu-se la talibani şi la războiul lor împotriva trupelor conduse de SUA şi a guvernului aliat al SUA, pe care insurgenţii liniei dure l-au răsturnat în urmă cu puţin peste un an.

De la preluarea ţării de către talibani în august 2021, activiştii afgani pentru femei, precum şi Amnesty International, au raportat o creştere a numărului de căsătorii forţate ale femeilor - inclusiv cazuri în care oficiali talibani au constrâns femeile să se căsătorească prin intimidarea lor sau a familiilor lor.

În videoclip, Elaha a spus că este studentă la medicină la Universitatea din Kabul şi fiica unui general al serviciilor de informaţii din fostul guvern. Ea a declarat că Khosti a forţat-o să se căsătorească în urmă cu şase luni, când acesta încă deţinea funcţia de purtător de cuvânt. Khosti a încercat să o căsătorească pe sora ei cu un alt oficial taliban, dar familia ei a reuşit să fugă, a spus ea.

„Saeed Khosti m-a bătut foarte mult. În fiecare noapte mă viola”, a spus ea, izbucnind în lacrimi.

Ea a spus că a încercat să fugă în Pakistanul vecin, dar talibanii au arestat-o la punctul de trecere a frontierei şi au adus-o înapoi la Kabul şi au închis-o într-un apartament de acolo. După ce au adus-o înapoi, ea a auzit un membru taliban spunându-i lui Khosti că a trăit sub fostul guvern timp de 20 de ani şi că ar trebui să fie ucisă cu pietre, ca necredincioasă, a spus ea.

În tweet-urile de miercuri, Khosti a confirmat că s-a căsătorit cu Elaha, dar a negat că a maltratat-o. „Vă asigur că nu am făcut nimic ilegal”, a scris el.

În ultimele luni, Khosti a fost transferat din funcţia de purtător de cuvânt şi nu este clar care este noua sa poziţie.

Khosti a declarat că a divorţat de ea după ce a constatat că „are o problemă în credinţa ei” şi a acuzat-o că a insultat cartea sfântă a islamului, Coranul.

Videoclipul lui Elaha a fost distribuit pe scară largă pe Facebook, Twitter şi grupurile WhatsApp, declanşând un val de apeluri de ajutor şi de denunţuri ale talibanilor din partea activiştilor pentru drepturile femeilor.

De la preluarea puterii, talibanii au impus restricţii tot mai mari asupra femeilor. Aceştia au împiedicat multe femei să lucreze, au interzis accesul adolescenţilor la şcoală şi au cerut femeilor care se află în public să se acopere complet, cu excepţia ochilor. Lumea a refuzat să recunoască puterea talibanilor, cerându-le să respecte drepturile omului şi să dea dovadă de toleranţă faţă de alte grupuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici