O înregistrare video alimenteaza teoriile conspiratiei privind tragedia de la Smolensk - VIDEO

O înregistrare video care prezintă imagini filmate imediat după accidentul aviatic de la Smolensk şi pe care se aud zgomote de împuşcături alimentează şi mai mult teoriile conspiraţiei. Astfel, în timp ce un cotidian polonez scrie că ofiţeri de la Biroul de protecţie guvernamentală ar fi tras în oficiali ruşi care au vrut să ducă la Moscova trupul lui Lech Kaczynski, ziarul britanic Daily Mail relatează că supravieţuitori ai accidentului par să fie împuşcaţi de bărbaţi care vorbesc rusa.

179 afișări
Imaginea articolului O înregistrare video alimenteaza teoriile conspiratiei privind tragedia de la Smolensk - VIDEO

O înregistrare video alimentează teoriile conspiraţiei privind tragedia de la Smolensk - VIDEO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Articolul publicat vineri de Nasz Dziennik, cotidian de dreapta deţinut de un preot controversat, Tadeusz Rydzyk, a adus în atenţia publică minutele care au urmat catastrofei de la Smolensk, la 10 aprilie, în care şi-au pierdut viaţa preşedintele polonez Lech Kaczynski şi toţi ceilalţi pasageri ai avionului Tupolev, notează Radio Polonia în pagina electronică.

Potrivit articolului, ofiţeri de la Biroul de protecţie guvernamentală ar fi tras în oficiali ruşi care au vrut să ducă la Moscova trupul neînsufleţit al preşedintelui Lech Kaczynski, imediat după accidentul din vestul Rusiei.

Articolul din Nasz Dziennik a apărut ca urmare a apariţiei pe Internet a unei înregistrări video realizată imediat după accident, în care pot fi auzite focuri de armă, potrivit Radio Polonia.

Directorul Biroului de protecţie guvernamentală, generalul Marian Janicki, a dezminţit informaţiile prezentate în articol, precizând că ofiţerii polonezi nu au tras nici un foc de armă. Janicki a recunoscut că ruşii au vrut să ducă trupul neînufleţit al lui Lech Kaczynski la Moscova, dar el a afirmat că aceştia s-au oprit când au aflat că fratele său, Jaroslaw, era deja pe drum spre locul accidentului.

Într-un interviu, vineri, pentru TOK FM, ministrul de Interne polonez, Jerzy Miller, a numit articolul controversat ca fiind "agravant". Ofiţerii polonezi "nu au deschis focul şi nici nu au fost nevoiţi să oprească vreo activitate rivală împotriva pasagerilor (avionului) Tu-154", a declarat el.

Înregistrarea video care circulă de Internet, în care supravieţuitori ai accidentului de la Smolensk par să fie împuşcaţi, a alimentat teorii ale conspiraţiei despre această dramă, relatează şi Daily Mail, în ediţia electronică de vineri.

Aceasta pare să prezinte bărbaţi care vorbesc rusa omorând pasageri, la câteva minute după accidentul aviatic în care şi-au pierdut viaţa preşedintele polonez Lech Kaczynski şi o mare parte a elitei politice şi militare poloneze.

Un expert în aviaţie rus susţine însă că înregistrarea, în care par să se audă sunete asemănătoare unor focuri de armă, reprezintă o "păcăleală rău-intenţionată". Biroul procurorului general de la Moscova, care este implicat în ancheta privind accidentul, nu a făcut nici un comentariu oficial.

Înregistrarea, care a fost modificată digital, cu subtitluri adăugate şi unele porţiuni încetinite sau mărite, este neclară. Nici o persoană nu este văzută de fapt ca fiind împuşcată, iar unii utilizatori de Internet au atras atenţia asupra unor elemente bizare, cum ar fi copaci deplasându-se.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici