O moschee din Franţa închisă săptămâna trecută servea unei filiere islamiste, avertizează Valls

Moscheea din Lagny-sur-Marne, a cărei închidere de săptămâna trecută a fost criticată, era "un element structural" al unei filiere "permanente" de recrutare islamistă pentru Siria, a declarat miercuri premierul francez, Manuel Valls, relatează Reuters.

1452 afișări
Imaginea articolului O moschee din Franţa închisă săptămâna trecută servea unei filiere islamiste, avertizează Valls

O moschee din Franţa închisă săptămâna trecută servea unei filiere islamiste, avertizează Valls (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urma percheziţiilor desfăşurate la această moschee pe data de 2 decembrie a fost găsit un pistol de nouă milimetri, muniţie, un hard disk ascuns, documente despre islam, mai multe calculatoare, o poliţă de asigurare pe viaţă din 2012, au anunţat autorităţile.

Zece persoane "care au participat în mod direct la gestiunea sau la sistemul de organizare" al moscheei au fost de asemenea percheziţionate, a spus premierul francez.

"Operaţiunile au permis descoperirea unei structuri şcolare ascunse în totalitate, complet ilegale", a precizat Manuel Valls.

"Însă dincolo de acest motiv, elemente stabilesc în mod clar că această moschee era un element structural al unei filiere de recrutare islamistă", a adăugat acesta.

"Mai multe elemente demonstrează că această filieră era permanentă", a mai precizat el.

Potrivit presei, fostul preşedinte al moscheei Lagny-sur-Marne, cunoscut pentru predicile sale radicale, a fugit în Egipt în 2014 cu aproximativ zece credincioşi şi este acuzat că a jucat un rol în îndoctrinarea şi recrutarea voluntarilor pentru islam în Siria.

"Vom urmări atacul acestui islamism radical, al acestui salafism ce corupe o parte din tinerii noştri", a concluzionat Manuel Valls.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici