O navă cu 250 de imigranţi care mergeau spre Australia s-a scufundat în largul Indoneziei

O navă care transporta aproximativ 250 de afgani şi iranieni s-a scufundat în largul insulei indoneziene Java, provocând cel mai probabil moartea majorităţii acestor imigranţi care visau să ajungă în Australia.

240 afișări
Imaginea articolului O navă cu 250 de imigranţi care mergeau spre Australia s-a scufundat în largul Indoneziei

O navă cu 250 de imigranţi care mergeau spre Australia s-a scufundat în largul Indoneziei (Imagine:Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Această nouă tragedie - la un an după scufundarea unei alte nave cu imigranţi în drum spre Australia - a generat un val de indignare în rândul asociaţiilor australiene de ajutor pentru refugiaţi, care contestă politica de imigraţie a ţării lor.

Duminică dimineaţă, la o zi după naufragiu, serviciile de intervenţie recuperaseră 33 de pasageri - 30 de bărbaţi, o femeie şi doi copii - în pofida curenţilor puternici şi a valurilor de cinci metri, a declarat Kelik Purwanto, un membru al echipelor de salvare din districtul Trenggalek.

"Supravieţuitorii se agăţau de şase veste de salvare şi au rămas în apă cel puţin cinci ore, până când o navă de pescuit i-a reperat şi i-a salvat", a adăugat Purwanto.

Nava s-a scufundat la 40 de mile nautice de mal, în apropiere de Prigi Beach, pe coasta de sud.

Supravieţuitorii au povestit că veneau, ca şi ceilalţi pasageri, din Iran şi Afganistan. Ei plătiseră unor călăuze între 2.500 şi 5.000 de dolari americani pentru călătoria spre Australia, potrivit lui Kelik Purwanto.

Ei se îndreptau spre Insula Crăciunului, un mic teritoriu australian din Oceanul Indian, situat la 2.600 de kilometri de coasta de nord-vest a Australiei şi la 300 de kilometri de coastele indoneziene.

Potrivit lui Yoso Mihardi, purtător de cuvânt al Guvernului din districtul Trenggalek, "nava avea o capacitate de 100 (de persoane), dar era supraîncărcată, cu 250 de persoane".

Această supraîncărcare, "alături de ploile violente şi valurile mari, poate explica naufragiul", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici