O nouă criză a rachetelor, posibilă. Putin anunţă că Rusia este pregătită, în cazul în care SUA provoacă una

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este pregătită din punct de vedere militar să reacţioneze la o criză similară cu cea a Rachetelor din Cuba, din timpul Războiului Rece, dacă Statele Unite sunt atât de nesăbuite încât să provoace una de acest fel, informează agenţia Reuters.

2242 afișări
Imaginea articolului O nouă criză a rachetelor, posibilă. Putin anunţă că Rusia este pregătită, în cazul în care SUA provoacă una

O nouă criză a rachetelor, posibilă. Putin anunţă că Rusia este pregătită, în cazul în care SUA provoacă una

Criza Rachetelor din Cuba, care a avut loc în anul 1962, a fost o confruntare între SUA şi Uniunea Sovietică, provocată de trimiterea de rachete balistice sovietice în Cuba, ca răspuns la amplasarea de rachete balistice americane în Turcia. În acele momente, cele două state s-au aflat în pragul unui război atomic.

În pofida deteriorării relaţiilor între Rusia şi SUA, totuşi nivelul tensiunilor actuale nu este comparabil cu cel din timpul Crizei Rachetelor din Cuba.

Tensiunile "nu sunt un motiv pentru amplifica confruntarea până la nivelul Crizei Rachetelor din Cuba, din anii '60. În orice caz, nu asta ne dorim", le-a spus Putin jurnaliştilor ruşi.

"Dacă cineva vrea asta, în regulă, sunt bineveniţi. Am stabilit astăzi (miercuri, n.red) ce ar însemna asta. Să calculeze (timpul de zbor al rachetelor)", a adăugat preşedintele Rusiei.

Miercuri, cu ocazia discursului său privind Starea Naţiunii, preşedintele Putin a ameninţat că Rusia ar putea ataca Statele Unite şi ţări europene care ar găzdui rachete nucleare americane.

Totodată, preşedintele de la Moscova a mai afirmat că Statele Unite ar trebui să ia în calcul raza de acţiune şi viteza armelor moderne ale Rusiei înainte de a lua decizii care periclitează securitatea Rusiei.

Pentru prima dată, Putin a oferit detalii despre modul în care Rusia ar putea acţiona împotriva SUA, afirmând că Moscova ar putea trimite nave de suprafaţă şi submarine dotate cu rachete hipersonice în apropierea apelor teritoriale americane, în cazul în care Washingtonul amplasează în Europa rachete nucleare cu rază de acţiune intermediară.

"(Vorbim despre) vehicule navele de lansare: submarine sau nave de suprafaţă. Şi le putem trimite, având în vedere viteza şi raza de acţiune (a rachetelor ruse) … în ape neutre. În plus, nu vor staţiona, ci vor naviga, aşa că vor trebui să le găsească", a explicat liderul de la Kremlin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici