O nouă înregistrare a grupării Stat Islamic: Ostaticul britanic John Cantlie critică raidurile SUA în Irak

Gruparea Stat Islamic a difuzat o nouă înregistrare video cu ostaticul britanic John Cantlie, în care acesta critică "strategia militară dezamăgitoare şi predictibilă" a preşedintelui Barack Obama în lupta împotriva organizaţiei teroriste.

273 afișări
Imaginea articolului O nouă înregistrare a grupării Stat Islamic: Ostaticul britanic John Cantlie critică raidurile SUA în Irak

O nouă înregistrare a grupării Stat Islamic: Ostaticul britanic John Cantlie critică raidurile SUA în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înregistrarea, cea de-a treia în care apare ostaticul John Cantlie, a fost difuzată luni seară pe Internet şi nu conţine nicio referire la decizia Londrei de a participa la raidurile aeriene lansate de coaliţia condusă de Statele Unite asupra poziţiilor deţinute de gruparea teroristă în Irak, ceea ce sugerează că imaginile au fost filmate înainte de ziua de vineri, când Parlamentul britanic a aprobat decizia cu privire la ofensiva din Irak, relatează The Independent, în ediţia online.

Răspunzând declaraţiei preşedintelui Barack Obama din 10 septembrie, ostaticul britanic critică modul în care Statele Unite "vor să salveze singure lumea", adăugând că gruparea Stat Islamic salută "întâlnirea cu armata americană".

Ostaticul face, de asemenea, referire la Armata Siriană Liberă, pe care o descrie drept "coruptă şi ineficientă" şi adaugă că înarmarea rebelilor sirieni este inutilă, în condiţiile în care mulţi dintre aceştia sunt în final luaţi ostatici de combatanţii grupării Stat Islamic.

În ceea ce priveşte raidurile aeriene lansate de SUA în Irak, John Cantlie afirmă că acestea sunt utile împotriva unor ţinte precise, însă nu asigură preluarea controlului în teren.

Aceasta este cea de-a treia înregistrate difuzată de gruparea Stat Islamic în care apare jurnalistul britanic John Cantlie, care a fost răpit de două ori în Siria, prima dată în iulie 2012, când a fost încătuşat şi legat la ochi pentru o săptămână, reuşind să scape cu ajutorul Armatei Siriene Libere. El a revenit în Siria în noiembrie 2012, când a fost luat ostatic pentru a doua oară.

Gruparea Stat Islamic a ucis prin decapitare până acum trei ostatici occidentali - jurnaliştii americani James Foley şi Steven Sotloff şi lucrătorul umanitar britanic David Haines - şi a ameninţat că următoarea victimă va fi voluntarul britanic Alan Henning.

Statele Unite şi aliaţii lor arabi au lansat pentru prima oară, săptămâna trecută, raiduri aeriene asupra unor poziţii ale grupării Stat Islamic în provincia siriană Rakka, din nordul Siriei. Începând din 8 august, organizaţia teroristă este bombardată de armata americană în Irak.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici