O nouă sesizare pentru suspendarea lui Igor Dodon, depusă la Curtea Constituţională a Republicii Moldova

Un deputat al Partidului Democrat din Republica Moldova, a depus, joi, o sesizare la Curtea Constituţională prin care solicită suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon, pe motiv că acesta a refuzat în mod repetat promulgarea legii anti-propagandă, relatează Timpul.md.

905 afișări
Imaginea articolului O nouă sesizare pentru suspendarea lui Igor Dodon, depusă la Curtea Constituţională a Republicii Moldova

O nouă sesizare pentru suspendarea lui Igor Dodon, depusă la Curtea Constituţională a Republicii Moldova

În sesizarea deputatului Partidului Democrat se menţionează că prin refuzul deliberat al preşedintelui Republicii Moldova de a executa obligaţia constituţională de promulgare a legii, care a fost votată repetat de către Parlament, a fost creat un blocaj instituţional.

Curtea Constituţională a precizat că sesizarea va fi examinată vineri, 5 ianuarie.

Legea de modificare a Codului Audiovizualului, propusă de către deputaţii Partidului Democrat şi cei ai Grupului parlamentar Popular European din Republica Moldova, prevede interzicerea programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic altele decât cele produse în statele membre ale UE, SUA, Canada şi în statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Proiectul a fost votat pe 7 decembrie, de către Parlament, după ce prima oară şeful statului a refuzat să-l promulge. Conform prevederilor în vigoare, şeful statului este obligat să promulge această lege.

Marţi, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis suspendarea atribuţiilor preşedintelui Igor Dodon privind numirea miniştrilor, în urma examinării unei sesizări depuse de către un grup de deputaţi ai Partidului Democrat.

Curtea a constatat că "preşedintele se află în imposibilitatea îndeplinirii mandatului, din cauza refuzului deliberat de a-şi exercita obligaţia constituţională". Decizia a fost luată după ce Igor Dodon a respins pentru a doua oară candidaturile la şapte funcţii de miniştri propuse de către Guvern.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici