O parte dintre refugiaţii afgani ar putea ajunge în ţările din Balcani

  • Trei ţări balcanice s-au oferit să ajute afganii care fug din calea talibanilor.
  • Oficiali din Macedonia de Nord, Kosovo şi Albania, ţările vecine din Balcani ale căror populaţii au suferit în anii 90' în urma conflictelor sângeroase, au declarat că sunt pregătite să primescă un număr de refugiaţi din Afganistan.
2444 afișări
Imaginea articolului O parte dintre refugiaţii afgani ar putea ajunge în ţările din Balcani

O parte dintre refugiaţii afgani ar putea ajunge în ţările din Balcani

Duško Arsovski, purtător de cuvânt al guvernului Macedoniei de Nord, a declarat în weekend că ţara sa se află într-un proces de organizare a hotelurilor pentru refugiaţii, relatează NBC.

Primul ministru ţării, Zoran Zaev, a declarat vineri că naţiunea sa mică va primi aproximativ 650 de afgani.

"Salvăm o populaţie paşnică care a luptat pentru democraţie timp de 20 de ani şi care a fost un ajutor şi sprijin pentru armata noastră în misiunile lor de acolo", a spus el.

Un purtător de cuvânt al guvernului kosovar a declarat că un prim zbor cu refugiaţi este aşteptat în zilele următoare, deşi nu are informaţii despre numărul de refugiaţi care ar putea sosi.

Şi Albania, ţară cu o populaţie majoritară musulmană, a anunţat că este pregătită să primească un număr de refugiaţi.

Mişcare celor trei state are şi o conotaţie politică.

"Guvernele Macedoniei de Nord, Albaniei şi Kosovo sunt dornice să îşi arate sprijinul pentru alianţa strategică cu SUA", a declarat pentru NBC, Petar Arsovski, consultant politic macedonean.

Arsovski a precizat că regiunea încearcă să îşi facă o imagine bună la Casa Albă. Macedonia de Nord doreşte ca administraţia Biden să facă presiuni asupra Bulgaria pentru a debloca procesul de aderare la UE, Kosovo speră că Washingtonul o va ajuta să construiască un dialog mai productiv cu Serbia, iar Albania doreşte, de asemenea, să înceapă negocieri pentru aderarea la UE, a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici