O statuie gigantică a lui Nelson Mandela a fost inaugurată la sediul preşedinţiei sud-africane -FOTO

O statuie gigantică a lui Nelson Mandela, cu braţele larg deschise în semn de reconciliere, a fost dezvelită, luni, la sediul preşedinţiei sud-africane din Pretoria, la o zi de la funeraliile eroului luptei antiapartheid.

196 afișări
Imaginea articolului O statuie gigantică a lui Nelson Mandela a fost inaugurată la sediul preşedinţiei sud-africane -FOTO

O statuie gigantică a lui Mandela a fost inaugurată la sediul preşedinţiei sud-africane (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Având o înălţime de nouă metri şi 4,5 tone, statuia din bronz a fost concepută de sud-africanii Andre Prinsloo şi Ruhan Janse van Vuuren şi a costat opt milioane de ranzi (564.000 de euro). Aceasta este prezentată drept cea mai mare statuie din lume a lui Nelson Mandela.

Zâmbitor, în costum şi cu braţele larg deschise, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud pare să salute mulţimea.

Şeful statului, Jacob Zuma, prezent al ceremonie, a subliniat că celelalte statui ale lui Mandela îl prezintă mai degrabă cu pumnul ridicat.

De această dată, mişcarea braţelor "este simbolul Africii de Sud democratice. El îmbrăţişează întreaga naţiune şi ne invită să ne unim, noi, naţiunea curcubeu", a adăugat el într-o scurtă alocuţiune.

Poziţia o evocă pe cea a lui Christos Mântuitorul din Rio de Janeiro, menţionează mai mulţi utillizatori de Internet pe Twitter.

Ea înlocuieşte o altă statuie, cea a lui Barry Hertzog, fondatorul Partidului Naţional care a instituit apartheidul.

Prezentarea sa este prevăzută de multă vreme şi coincide cu aniversarea a 100 de ani a clădirii Union Buildings, sediul preşedinţiei, dar mai ales cu 16 decembrie, "ziua reconcilierii", sărbătorită în Africa de Sud.

Numeroşi demnitari, între care fostul preşedinte Thabo Mbeki şi cel mai mare dintre nepoţii lui Nelson Mandela, precum şi sute de persoane obişnuite sunt prezenţi cu această ocazie.

Decedat la 5 decembrie, la vârsta de 95 de ani, laureatul premiului Nobel pentru Pace a fost înhumat duminică în satul copilăriei sale, Qunu, la circa 1.000 de kilometri de Johannesburg, după o ceremonie oficială solemnă şi extrem de emoţionantă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici