O veche rivală a Angliei nu se va opune aderării Scoţiei la UE ca naţiune independentă de Marea Britanie

Spania nu se va opune ca Scoţia să devină membră a Uniunii Europene ca naţiune independentă, dacă procesul de separare de Marea Britanie va fi legal, afirmă ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, citat de site-ul de ştiri Politico.com.

3922 afișări
Imaginea articolului O veche rivală a Angliei nu se va opune aderării Scoţiei la UE ca naţiune independentă de Marea Britanie

Foto: Pixabay

Întrebat dacă Guvernul de la Madrid va accepta cererea Scoţiei de a adera la UE, Josep Borrell a declarat: "De ce nu? Dacă părăsesc Marea Britanie conform reglementărilor interne, dacă Parlamentul britanic acceptă, de ce am fi noi împotrivă?!".

Josep Borrell a avertizat că Marea Britanie riscă să se destrame din cauza ieşirii din Uniunea Europeană. Şeful diplomaţiei de la Madrid a afirmat că fostul premier David Cameron "s-a jucat" cu viitorul Marii Britanii când a convocat din raţiuni electorale referendumul pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană. Borrell a reiterat insistenţa Spaniei ca negocierile privind statutul Gibraltarului, provincie britanică vecină cu Spania, să fie organizate de Bruxelles separat de cele cu Marea Britanie. "Sunt foarte îngrijorat de unitatea Marii Britanii, mai mult decât de unitatea regatului Spania. Cred că Marea Britanie se va destrăma înaintea Spaniei", a spus Josep Borrell, referindu-se la revendicările separatiste din regiunea spaniolă Catalonia, dar şi la cele din provinciile britanice Scoţia şi Irlanda de Nord.

"Cameron a jucat poker pe tema ţării sale de cel puţin două ori: în cazul Scoţiei şi al Europei", a spus Borrell, referindu-se la referendumurile din 2014 şi 2016 privind independenţa Scoţiei şi privind apartenenţa Marii Britanii la UE.

"Negocierile dintre Marea Britanie şi UE nu se aplică la Gibraltar", a adăugat Borrell, pledând pentru discuţii separate. La rândul său, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a avertizat marţi că Madridul va vota împotriva acordului între UE şi Marea Britanie pe tema Brexit dacă textul referitor la statutul Gibraltarului nu va fi modificat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici