Oamenii de ştiinţă au descoperit cea mai mare gaură înregistrată vreodată în stratul de ozon din Arctica

Stratul de ozon din Arctica a dezvoltat o fisură, care a devenit într-un interval de timp destul de scurt, cea mai mare gaură descoperită în stratul de ozon al Polului Nord, scrie CNN.

2328 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă au descoperit cea mai mare gaură înregistrată vreodată în stratul de ozon din Arctica

Oamenii de ştiinţă au descoperit cea mai mare gaură înregistrată vreodată în stratul de ozon din Arctica

Această gaură din stratul de ozon arctic a atins o suprafaţă de peste 1,6 milioane de kilometri pătraţi de când a fost depistat pentru prima dată în februarie, a declarat Diego Loyola, un om de ştiinţă al Centrului aerospaţial german, într-o declaraţie pentru Agenţia Spaţială Europeană.

Această gaură din stratul de ozon este deosebită din mai multe motive, spun oamenii de ştiinţă şi este prima descoperită în Arctica din 2011 până în prezent.

Găurile din stratul de ozon sunt destul de frecvente în Antarctica, unde temperaturile sunt mult mai reci.

Cercetătorii de la Programul Copernic, care au descoperit prima dată gaura, spun că nu sunt ştiu de ce este atât de mare.

"Ozonul a fost, în acest strat, aproape epuizat", a spus Vincent-Henri Peuch, directorul Serviciului de monitorizare a atmosferei din cadrul Programului Copernic.

Viaţa pe Pământ se bazează pe stratul de ozon şi are rolul de a ne proteja de radiaţiile ultraviolete, despre care se ştie că provoacă cancer de piele şi suprimă sistemul imunitar.

Există câteva condiţii necesare pentru a provoca o gaură în stratul de ozon. Printre ele se numără clorofluorocarburi (CFC), substanţe chimice care au fost eliminate treptat din produsele de consum după ce au fost interzise în 1996 şi halonii.

Aceste substanţe chimice pot rămâne în atmosferă între 50 şi 100 de ani şi din cauza prezenţei lor, stratul de ozon nu se va reface complet până la sfârşitul secolului 21, potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici