Obama a demarat deja, discret, dialogul la nivel înalt cu Iranul şi Siria

Preşedintele american Barack Obama a demarat deja, de câteva luni, dialogul la cel mai înalt nivel cu Iranul şi Siria, într-o manieră discretă, prin intermediul specialiştilor echipei sale de tranziţie, potrivit organizaţiilor care au monitorizat aceste contacte.

18 afișări
Imaginea articolului Obama a demarat deja, discret, dialogul la nivel înalt cu Iranul şi Siria

Obama a demarat deja, discret, dialogul la nivel înalt cu Iranul şi Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficial, deschiderea lui Obama faţă de Teheran şi Damasc a fost limitată de la preluarea atribuţiilor de preşedinte, acesta declarând că este pregătit "să întindă mâna" Iranului cu condiţia că Teheranul "să-şi deschidă pumnul". Totodată, secretarul de Stat, Hillary Clinton, avertizase că dosarul israeliano-sirian privind procesul de pace nu este considerat prioritar.

Neoficial, şi chiar înainte de alegerea sa, preşedintele american a folosit în mare măsură ceea ce specialiştii numesc "a doua cale" în vederea apropieri celor două state din Orientul Mijlociu.

Specialiştii în proliferare nucleară au avut, în ultimele luni, contacte "la cel mai înalt nivel" cu liderii iranieni, a precizat Jeffrey Boutwell, directorul din Statele Unite al grupului Pugwash, o organizaţie internaţională de cercetători care a obţinut în 1995 premiul Nobel pentru Pace.

Fostul secretar al Apărării William Perry, care a făcut parte din echipa de campanie a lui Barack Obama, a participat la câteva din aceste întâlniri consacrate "unei varietăţi de probleme care divizează Iranul şi Occidentul, nu numai în privinţa programului nuclear (iranian), dar şi a procesului de pace din Orientul Mijlociu sau a problemelor legate de Golf", a declarat Boutwell.

Oficialul organizaţiei Pugwash a refuzat să dezvăluie identitatea altor participanţi, menţionând că este vorba despre "personalităţi de rang foarte înalt atât de pe scena politică iraniană, cât şi din Statele Unite".

"Persoane care au foarte mare acces la cei mai înalţi oficiali ai ţărilor lor", a completat el.

Potrivit blogului "The Cable" al revistei specializate Foreign Policy, reprezentantul permanent al Iranului la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), Ali Asghar Soltaneih, a figurat printre participanţii la "Dialogurile Pugwash".

Washingtonul nu mai are relaţii diplomatice de aproape 30 de ani cu Teheranul şi se opune programului nuclear iranian care, potrivit oficialilor americani, are scopuri militare, acuzaţii dezminţite de iranieni.

În acelaşi timp, un grup de specialişti conduşi de Institutul pentru Pace al Statelor Unite (USIP), din care face parte o fostă consilieră prezidenţială a lui Bill Clinton şi membră a echipei de tranziţie a lui Barack Obama, Ellen Laipson, a anunţat joi că au fost primiţi pentru discuţii de peste două ore cu preşedintele sirian Bashar al-Assad.

"El a menţionat că avem 70 la sută interese potenţial comune şi 30 la sută care nu sunt", în regiune, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la USIP, centru de cercetare finanţat de Congres, consilierul pentru Dezarmare al fostului vicepreşedinte Al Gore, Bruce Jentleson.

"Şi a mai spus că lucrăm asupra celor 70 la sută aşteptând şi soluţionarea celorlalte 30 la sută", a adăugat el.

Preşedintele sirian a dezvăluit la rândul său că dialogul "a demarat de câteva săptămâni într-o manieră serioasă". "Personalităţi apropiate administraţiei (americane) au fost trimise pentru a discuta cu Siria", a precizat el.

Statele Unite au acuzat Siria că susţine organizaţiile "teroriste" precum Hezbollah şi Hamas, că destabilizează Libanul şi că permite tranzitul pe teritoriul său a unor grupări armate pentru a lupta împotriva forţelor coaliţiei din Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici