Obama acceptă oficial nominalizarea democrată

Barack Obama, prima persoană de culoare care are şanse de a fi aleasă preşedintele SUA, a acceptat oficial joi seara nominalizarea Partidului Democrat, în faţa a 75.000 de susţinători cărora le-a jurat că va "apăra promisiunea americană".

25 afișări
Imaginea articolului Obama acceptă oficial nominalizarea democrată

Obama acceptă oficial nominalizarea democrată (Imagine: Mediafax/AFP)

Candidatul democrat la Casa Albă, vizibil emoţionat dar zâmbitor, a apărut joi seara pe scena unui stadion din Denver, la scurt timp după ora 20.00 (vineri, 05.00, ora României).

"Mulţumesc, mulţumesc", a spus de mai multe ori candidatul democrat în faţa mulţimii care l-a aclamat timp de câteva minute, strigând "da, putem", sloganul său de campanie.

"Cu o profundă recunoştinţă şi mare umilinţă, accept nominalizarea voastră pentru preşedinţia Statelor Unite", a declarat Obama, provocând noi aclamaţii, care s-au auzit de la cel puţin doi kilometri de stadion.

Obama a adus un omagiu încă de la începutul discursului său fostului preşedinte Bill Clinton şi soţiei sale, Hillary. Ea "este o inspiraţie pentru fiicele mele şi ale voastre", a subliniat el.

Pledând pentru solidaritatea compatrioţilor săi, el a evocat necesitatea de a restaura ceea ce a numit "promisiunea americană: ideea că suntem responsabili de noi înşine dar şi pentru că noi cădem şi ne ridicăm ca o singură ţară".

Candidatul democrat, care îl va înfrunta pe republicanul John McCain la 4 noiembrie, s-a arătat ofensiv faţă de adversarul său.

"Nu cred că senatorul McCain nu ţine cont de ce se întâmplă în viaţa americanilor. Cred pur şi simplu că nu ştie. Altfel, de ce ar defini clasa de mijloc drept cei care câştigă mai puţin de cinci milioane de dolari anual", a spus el.

Susţinătorii săi i-au întrerupt discursul de mai multe ori, scandând sloganul său de campanie şi afişând steaguri americane şi pancarte cu numele său.

"În calitate de comandant şef nu voi ezita niciodată să apăr această ţară, dar voi trimite soldaţii noştri să îşi rişte vieţile doar pentru o misiune clară şi cu angajamentul sacru că vor avea tot echipamentul necesar pentru a lupta şi că vor beneficia de îngrijirile şi ajutorul pe care le merită atunci când se vor întoarce", a adăugat Obama.

Statele Unite sunt într-un "moment unic" al istoriei lor, a subliniat el. "Suntem într-unul din acele momente unice, un moment în care naţiunea noastră este în război, economia noastră în dificultate şi visul american este din nou ameninţat", a adăugat el, având un drapel american la butonieră.

Visul american este cel care "a făcut întotdeauna din această ţară o ţară altfel decât celelalte". "Dacă muncim mult şi facem sacrificii, fiecare dintre noi îşi poate atinge visul", a adăugat el.

"De aceea sunt aici în această seară. Deoarece, de 232 de ani (de la independenţa SUA-n.r.), de fiecare dată când acest vis a fost ameninţat, bărbaţi şi femei obişnuiţi, studenţi şi soldaţi, ţărani şi profesori, infirmiere şi măturători au găsit curajul de a menţine acest vis în viaţă", a continuat Obama.

Tocmai în 1960 un candidat s-a mai adresat naţiunii americane de pe un stadion, mai degrabă decât dintr-un palat de congres: John Kennedy, cu care Barack Obama este adesea comparat.

În această joi s-au împlinit 45 de ani de la celebrul discurs al laureatului Premiului Nobel pentru Pace: "I have a dream" (Am un vis), iar fiul militantului pentru drepturile omului, Martin Luther King III, a afirmat că tatăl său ar fi "mândru" de Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici