Obama, acuzat că merge pe urmele lui George W. Bush

Asociaţia americană pentru apărarea libertăţilor civile (ACLU), care a iniţiat acţiunea în justiţie în vederea publicării fotografiilor cu militari americani care comit abuzuri asupra deţinuţilor, l-a acuzat miercuri pe Barack Obama că merge pe urmele lui George W. Bush.

27 afișări
Imaginea articolului Obama, acuzat că merge pe urmele lui George W. Bush

Barack Obama şi George W. Bush (Montaj foto)

Preşedintele american a decis să se opună publicării a sute de fotografii care atestă aceste practici în închisorile din Irak sau Afganistan sub mandatul predesorului său, potrivit unui oficial.

Administraţia Obama, care a promis la sfârşitul lui aprilie că va publica până la 28 mai fotografiile în baza unui acord cu ACLU, a efectuat o schimbare spectaculoasă.

"Luarea în consideraţie de către administraţia Obama a tehnicilor de obstrucţionare şi a politicii opace a administraţiei Bush este contrar dorinţei sale exprimate de a restabili statul de drept şi principiile noastre morale în ochii lumii şi de a conduce un guvern transparent", a apreciat Anthony Romero, preşedintele ACLU, într-un comunicat.

Parafrazând argumentaţia administraţiei împotriva publicării acestor fotografii, el a adăugat că "este adevărat că acest lucru va fi tulburător. Dar ziua în care nu vom fi tulburaţi de acţiuni atât de respingătoare va fi tristă".

"Indignarea în faţa acestor fotografii nu ar trebui legată de publicarea lor, ci de infracţiunile grave pe care acestea le înfăţişează", a explicat el.

În opinia lui Romero, "dacă administraţia Obama continuă pe această cale, aceasta nu numai că îşi va trăda promisiunile făcute poporului american, dar şi angajamentul faţă de principiile cele mai de bază ale acestei ţări".

În urma unei acţiuni în justiţie iniţiată în 2004 de ACLU, o Curte federală de Apel a ordonat în septembrie 2008 Departamentului Apărării publicarea a 44 de fotografii care înfăţişează abuzurile la care au recurs militarii americani în închisorile din străinătate. Pentagonul se angajase la sfârşitul lui aprilie să publice şi mai multe.

Amnesty International şi-a exprimat miercuri "dezamăgirea profundă" faţă de faptul că Barack Obama se opune publicării fotografiilor care arată tratamentul aplicat de militarii americani prizonierilor în timpul preşedinţiei lui George W. Bush.

"Fiinţe umane au fost torturate fără respect faţă de drepturile lor fundamentale", a amintit organizaţia într-un comunicat.

"I-au minţit pe americani, iar oficialii guvernamentali care au autorizat şi justificat aceste politici au depăşit" sfera anchetei, a adăugat Amnesy. "Istoria nu a fost scrisă complet încă".

"În prezent, administraţia Obama renunţă la obligaţia legală de a publia aceste fotografii privind tortura, (publicare) care ar fi esenţială pentru a-i ajuta pe americani să înţeleagă amploarea şi nivelul abuzurilor care au fost comise în numele lor", a adăugat organizaţia.

Opoziţia faţă de publicarea fotografiilor "arată şi mai clar necesitatea urgentării deschiderii unei anchete în vederea prezentării, judecării şi în final închiderii dosarului torturii".

Preşedintele Barack Obama a declarat miercuri că publicarea noilor fotografii care arată tratamentul aplicat de militarii americani prizonierilor nu va schimba nimic şi riscă să intensifice sentimentele anti-americane.

Obama a explicat într-o întâlnire cu presa motivul schimbării opiniei sale şi a administraţiei sale faţă de acest demers şi decizia sa de a se opune unei decizii a justiţiei de a obliga Pentagonul să dea publicităţii aceste fotografii.

Acesta s-a declarat "îngrijorat" pentru securitatea militarilor.

"Cred că publicarea acestor fotografii nu va contribui cu nimic la înţelegerea faptelor unui număr mic de indivizi în trecut", a explicat acesta.

"Cred că de fapt, consecinţa cea mai directă a publicării acestora at fi intensificarea sentimentelor anti-americane şi expunerea militarilor noştri la un pericol şi mai mare", a precizat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici