Obama, acuzat de republicani că atacă libertatea religioasă prin prevederi privind contracepţia

Republicanii l-au acuzat miercuri pe preşedintele american Barack Obama de un atac sistematic contra religiei prin intermediul reformei sale a asigurărilor de sănătate, o dispoziţie a acesteia urmând să oblige asiguratorii să ramburseze cheltuielile de contracepţie.

477 afișări
Imaginea articolului Obama, acuzat de republicani că atacă libertatea religioasă prin prevederi privind contracepţia

Barack Obama (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Într-un discurs virulent în Congres, preşedintele Camerei Reprezentanţilor John Boehner a criticat această nouă reglementare, apreciind că ea "constituie un atac fără echivoc împotriva libertăţii religiose din Statele Unite".

El i-a îndemnat pe aleşi să se ridice împotriva acestei dispoziţii, anunţată luna trecută de secretarul Sănătăţii. "Acest atac al autorităţii federale împotriva libertărţii religioase nu ar trebui să existe şi nu va exista", a declarat el.

Începând din 1 august, noile contracte vor cuprinde aceste dispoziţii. Asiguratorii care, pe baza credinţelor lor religioase, nu vor furniza asigurări pentru contracepţie, vor mai avea un an, până la 1 august 2013, să se conformeze noilor reguli.

Această obligaţie a fost contestată de Conferinţa Episcopilor americani. Cu nouă luni înaintea alegerilor prezidenţiale, republicanii au reluat atacul, părând că vor să-l penalizeze pe preşedinte în rândul alegătorilor catolici.

Senatorul republican John Thune l-a acuzat pe preşedinte că "pătează" prevederile constituţionale privind libertatea religioasă, evocând "o distrugere sistematică a libertăţii religioase".

În aceeaşi conferinţă de presă, senatoarea Kelly Ayotte a declarat că această problemă nu ţine de "dreptul femeilor, ci de libertatea religioasă" în general. "Este un afront împotriva a tot ceea ce apărăm noi ca americani", a subliniat ea.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jay Carney a dat asigurări miercuri că Barack Obama este "foarte sensibil la aceste probleme" şi "doreşte să găsească o cale de conciliere".

Sondaje recente au arătat că majoritatea catolicilor, dar şi americanii în general, susţin această nouă legislaţie.

Câţiva aleşi democraţi influenţi, între care şi senatorul Joe Manchin, s-au delimitat de Barack Obama, afirmând vineri, într-o scrisoare, că o asemenea dispoziţie este "nu doar inacceptabilă, ci şi anti-americană".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici