Obama avertizează că al-Qaida pregăteşte "noi atentate"

Organizaţia al-Qaida pregăteşte "noi atentate în momentul în care vă vorbesc", a afirmat marţi seara preşedintele american Barack Obama, argumentându-şi decizia privind trimiterea a 30.000 de militari suplimentari în Afganistan.

15 afișări
Imaginea articolului Obama avertizează că al-Qaida pregăteşte "noi atentate"

Preşedintele SUA, Barack Obama (Imagine: Memdiafax Foto/AFP)

În cadrul unui discurs solemn susţinut la academia militară West Point, Obama a amintit că Afganistanul şi Pakistanul sunt "epicentrul extremismului violent al al-Qaida".

"Nu iau această decizie cu uşurinţă", a declarat preşedintele american făcând referire la suplimentarea efectivelor. "O iau deoarece sunt convins că securitatea noastră este pusă în joc în Afganistan şi în Pakistan", a precizat el.

"Din acest motiv am fost atacaţi la 11 septembrie şi din această cauză se pregătesc noi atentate în momentul în care vă vorbesc", a afirmat el. "Nu este un pericol latent, nici o ameninţare ipotetică".

Potrivit lui Obama, Statele Unite au arestat în ultimele luni pe teritoriul lor "extremişti" care veneau din regiunea frontalieră dintre Afganistan şi Pakistan "pentru a comite noi acte de terorism".

"Acest pericol va creşte dacă regiunea regresează şi al-Qaida poate acţiona în deplină impunitate", a avertizat preşedintele american.

"Acest lucru nu va fi uşor", a admis liderul de la Casa Albă. "Combaterea extremismului violent nu se va încheia mâine şi se extinde cu mult dincolo de Afganistan şi Pakistan".

Preşedintele american a cerut de asemenea intensificarea presiunii asupra reţelei al-Qaida în toate ţările unde reţeaua islamistă încearcă să se stabilească, făcând referire la Somalia şi Yemen.

"Acolo unde al-Qaida şi aliaţii săi încearcă să se instaleze, fie că este vorba despre Somalia sau Yemen sau altundeva, va trebui să-i facem faţă prin intensificarea presiunii şi (cu ajutorul unor) parteneriate solide", a spus el.

Statele Unite au invadat Afganistanul în octombrie 2001, înlăturând de la putere regimul talibanilor care l-a găzduit pe Osama ben Laden, la o lună de la atentatele de la 11 septembrie, planificate din această ţară de liderul reţelei al-Qaida.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici