Obama AVERTIZEAZĂ că insurgenţii sunniţi irakieni AMENINŢĂ şi alte state

Preşedintele american Barack Obama a avertizat, într-un interviu difuzat duminică, în legătură cu pericolele pe care le creează ofensiva fulgerătoare a insurgenţilor sunniţi în Irak la adresa stabilităţii întregii regiuni.

5256 afișări
Imaginea articolului Obama AVERTIZEAZĂ că insurgenţii sunniţi irakieni AMENINŢĂ şi alte state

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi levant (SIIL), care au lansat o ofensivă-fulger în Irak pe 9 iunie, îşi consolidează poziţiile în vestul ţării, la frontiera cu Siria, o zonă în care vor să proclame un califat.

Însă preşedintele Obama, care a îndepărtat ideea unei intervenţii a trupelor americane, se teme că veleităţile insurgenţilor sunt mai mari, afirmând că "ideologia lor extremistă constituie o ameninţare pe termen mediu şi lung" la adresa Statelor Unite.

"Este necesar, în general, să fim vigilenţi. Problema actuală constă în faptul că (luptătorii) din SIIL destabilizează ţara (Irakul), dar ei pot să se extindă în ţări aliate ca Iordania", a declarat preşedintele într-un interviu acordat vineri postului CBS şi difuzat duminică.

În opinia sa, populaţia locală irakiană îi va respinge, până la urmă, pe extremiştii sunniţi, "din cauza violenţei şi extremismului lor".

"Am văzut acest lucru de în mai multe rânduri. De exemplu, în provincia occidentală Al-Anbar, în timpul Războiului din Irak, unde triburi sunnite s-au ridicat brusc la luptă împotriva lor, din cauza ideologiei lor extremiste", a precizat Barack Obama.

Preşedintele american a subliniat de asemenea asupra pericolelor pe care le reprezintă alte organizaţii extremiste, ca de exemplu Al-Qaida în Yemen sau Boko Haram în Nigeria. "Sunt pe cale să se transforme într-o provocare la nivel mondial, pe care Statele Unite este necesar să o accepte. Dar nu o putem accepta singuri", a continuat el.

Fostul vicepreşedinte american Dick Cheney, care îl învinovăţeşte pe preşedintele Barack Obama de haosul din Irak, a criticat din nou, duminică, trimiterea a 300 de "consilieri militari" americani în Irak.

"Când discutăm depre trimiterea a 300 de consilieri militari, atunci când ar trebui de fapt vreo 20.000 ca să facă treaba bine, nu cred că atacăm problema cu adevărat", a declarat el, acuzându-l pe preşedinte că a "decimat bugetul Apărării", ci "nu (reţeaua teroristă) Al-Qaida".

"Cred că ne paşte un mare pericol în următori ani, din cauza refuzului său de a privi realitatea în faţă şi a dorinţei sale de a retrage Statele Unite din această parte a globului", a subliniat Cheney.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici