Obama consideră identitatea sa rasială o oportunitate pentru SUA

Barack Obama, care va fi primul preşedinte afroamerican, a vorbit tot mai mult, în perioada de tranziţie, despre cum identitatea sa rasială ar putea uni şi transforma SUA, deşi în campania prezidenţială el nu a acordat o atenţie specială subiectului, relatează Washington Post, în ediţia online.

21 afișări
Imaginea articolului Obama consideră identitatea sa rasială o oportunitate pentru SUA

Obama consideră identitatea sa rasială o oportunitate pentru SUA

"Există o întreagă generaţie care va creşte luând de-a gata faptul că funcţia cea mai înaltă în stat este ocupată de un afroamerican", a spus Obama într-un interviu de săptămâna trecută, citat de Washington Post. "Vreau să spun că este un lucru radical. Schimbă felul cum copiii de culoare se privesc pe ei înşişi. Schimbă de asemenea felul cum copiii albi îi privesc pe copiii de culoare. Şi nu aş subestima forţa acestui lucru", a continuat el.

Dincolo de simbolismul realizării sale istorice, Obama a afirmat că speră să-şi folosească mandatul ca un exemplu despre cum oamenii pot să treacă peste diferenţe, rasiale sau de alt fel. "Ceea ce sper să modelez este un mod de a interacţiona cu oameni care nu sunt ca tine şi care nu sunt de acord cu tine, care schimbă nota de discuţie a politicii noastre", a precizat el. "Relaţiile rasiale devin o subcategorie a unei probleme mai mari în societatea noastră, care constă în faptul că avem o societate diversă, complicată, în care oamenii au multe puncte de vedere diferite", a mai spus el.

Numeroşi americani vor celebra mâine, la ceremonia de învestire a lui Obama, un moment istoric, realizat de un politician cu o moştenire rasială diversă: fiul unui tată kenyan de culoare şi al unei mame americane albe. Deşi el şi-a respectat permanent mama şi bunicii, tânărul Obama a citit scriitorii afroamericani şi a jucat cu pasiune basket cu colegii săi de culoare. A fost captivat de bătrânii afroamericani care jucau cărţi cu bunicul său. A imitat mişcările de dans pe care le-a văzut la spectacolul de televiziune "Soul Train" şi a încercat să înjure precum comediantul afroamerican Richard Pryor. Potrivit unor analişti, stilul lui Obama, obiceiurile sale, sensibilităţile sale vor crea o nouă simbolistică a Casei Albe. "Am încercat să mă ridic ca un bărbat de culoare în America, şi dincolo de înfăţişarea mea, nimeni din jurul meu nu a părut să ştie exact ce înseamnă acest lucru", a spus el.

În timpul campaniei sale, mulţi lideri de culoare şi-au exprimat nemulţumirea că Obama nu era destul de clar în articularea unei agende afroamericane. Dar multe din iniţiativele susţinute de acesta favorizau clasa muncitoare, o mare parte a acesteia fiind constituită din afroamericani. "Cred că multe dintre cele mai mari provocări privind comunitatea afroamericană sau cea latino-americană au legătură cu economia. (...) Şi dacă rezolvăm problemele economice, cred că există întotdeauna un mecanism de a îmbunătăţi relaţiile rasiale", a precizat Obama, într-un interviu.

Potrivit publicaţiei citate, capacitatea sa de a se înţelege cu oameni cu păreri opuse este ceva ce Obama a continuat să folosească în zilele de dinainte de învestirea sa. S-a întâlnit cu jurnalişti conservatori şi liberali, a abordat membri din Congres republicani şi democraţi, l-a invitat pe pastorul Rick Warren, oponent al căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, pentru a ţine un discurs legat de învestirea sa. Apoi l-a chemat pe episcopul Gene Robinson, care este homosexual, să facă rugăciunea de deschidere a concertului de luni, de la Lincoln Memorial.

Marţi, puteţi urmări live online ceremenonia de învestitura a lui Obama, pe www.stirileprotv.ro

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici