Obama face apel la o "revoluţie" energetică - VIDEO

Preşedintele american, Barack Obama, a cerut miercuri organizarea în Statele Unite a unei "revoluţii" în domeniul energetic, menită să pună capăt dependenţei petroliere şi să combată încălzirea climatică, subiect care a fost dezbătut în aceeaşi zi în Congresul american.

40 afișări
Imaginea articolului Obama face apel la o "revoluţie" energetică - VIDEO

Obama face apel la o "revoluţie" energetică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un discurs rostit în statul Iowa, Barack Obama a pledat pentru o nouă economie bazată pe energie eoliană şi energii curate şi a declarat că s-a terminat perioada în care Statele Unite tergiversează lupta împotriva încălzirii climatice.

"Adevărul este că Statele Unite au întârziat să participe alături de alte state la acest gen de proces. Dar această perioadă a luat sfârşit. Suntem pregătiţi să cooperăm cu ceilalţi. Le vom cere celorlate ţări să ni se alăture pentru a soluţiona împreună această problemă", a precizat el, reiterând dorinţa ca partea Statelor Unite în poluarea cu gaze carbonice să se reducă cu 80 la sută până în 2050.

Pentru a-şi expune punctul de vedere cu ocazia Zilei Pământului, Barack Obama a ales o fostă fabrică Maytag din oraşul Newton, care şi-a oprit producţia de aparate electrocasnice şi a fost restructurată sub numele de Trinity Structural Towers, pentru echipamente speciale pentru energia eoliană.

"Contribuiţi, la Trinity, la organizarea următoarei revoluţii energetice", a declarat Obama.

El a invocat problema petrolului în deficitul comericial al Statelor Unite (20 la sută din importuri) şi impactul asupra mediului pentru promova o diversificare a resurselor energetice. Preşedintele a menţionat că milioane de locuri de muncă vor fi create odată cu această nouă economie.

"În vreme ce reprezentăm mai puţin de cinci la sută din populaţia mondială, furinăzăm circa o pătrime din cererea mondială de petrol. Această cerere reprezintă un cost enorm pentru economia noastră (...). Totuşi, timp de peste 30 de ani, nu am făcut aproape nimic", a precizat el.

Barack Obama a sprijinit din nou ideea constituirii unei pieţe a emisiilor de gaze cu efect de seră în ziua în care Congresul i-a audiat pe anumiţi membri ai administraţiei sale în privinţa unui proiect de lege în cadrul căruia una din dispoziţii era crearea unei astfel de pieţe.

Ideea este de a fixa un plafon al emisiilor economiei americane şi de a atribui o valoare comercială poluării. Companiile ar putea asftel să cumpere şi să vândă drepturile pentru emisii şi ar trebui să aleagă între a plăti pentru a polua sau a investi pentru a polua mai puţin.

Susţinând energiile curate, Barack Obama a pledat pentru primul său buget şi pentru un plan de relansare economică pe care l-a promulgat în februarie. Ambele vizează investirea în diversificarea energetică.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici