Obama l-a învins deja pe McCain, potrivit pariorilor online

Probabilitatea unei victorii la alegerile prezidenţiale a candidatului democrat Barack Obama este mai bine cotată pe piaţa pariurilor online decât cea a adversarului său republican John McCain.

8 afișări
Imaginea articolului Obama l-a învins deja pe McCain, potrivit pariorilor online

Obama l-a învins deja pe McCain, potrivit pariorilor online (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Una dintre cele mai mari companii din lume pentru pariuri online, site-ul irlandez Intrade, l-a cotat pe candidatul Barack Obama cu 91,2 la sută din şanse pentru o eventuală victorie.

Amatorii de jocuri de noroc pot, pe acest gen de site pentru prezicerea evenimentelor politco-economice, să parieze de asemenea asupra perspectivei în 2009 a unei recesiuni în Statele Unite (77 la sută din probabilităţi) sau asupra victoriei unui senator democrat în statul Minnesota (45 la sută).

Un alt site, Iowa Electronic Markets, prezice 91,5 la sută din şanse de victorie pentru Obama şi 8,6 la sută pentru McCain. Pariorii sunt convinşi că previziunile lor, bazate pe investiţii în sume impresionante, sunt mai eficiente decât sondajele.

George W. Bush a câştigat în 2004 toate statele în care pariorii Intrade au mizat pe victoria acestuia. În urma alegerilor legislative din 2006, pariorii au prevăzut cu succes că republicanii vor pierde majoritatea în Senatul american, previziune pe care nici un politolog nu s-ar fi aventurat să o facă.

"Când cineva pariază, scoate bani din portofel. Nu este ceva bazat numai pe sentimente, dar este o investiţie financiară. Este mai bine decât să te plasezi în mijlocul străzii şi să pui întrebări", a declarat Ken Robertson care lucrează pentru cea mai importantă companie irlandeză de pariuri Paddy Power.

Piaţa Iowa Electronic Markets, încadrată într-un proiect de cercetare al Universităţii Iowa, a estimat că în 20 de ani, în 74 din pronosticurile sale, a putut prezice mai bine decât institutele de sondare a opiniei.

"Diferenţa este că în cadrul unui sondaj eşti întrebat «pentru cine intenţionaţi să votaţi» în timp ce noi întrebăm: «cine va câştiga după părerea dumneavoastră?»", a declarat purtătorul de cuvânt al proiectului de cercetare al Universităţii Iowa, estimând că miza de 500 de dolari (suma maximă permisă de Iowa Electronic) îţi permite să iei o decizie cu capul, nu cu inima.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici