Obama menţine deschise "toate opţiunile" în relaţia cu Iranul

Preşedintele american, Barack Obama, este adeptul diplomaţiei cu Iranul, dar îşi rezervă posibilitatea de a recurge la forţa militară, a declarat joi purtătorul său de cuvânt, Robert Gibbs.

11 afișări
Imaginea articolului Obama menţine deschise "toate opţiunile" în relaţia cu Iranul

Obama menţine deschise "toate opţiunile" în relaţia cu Iranul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele nu şi-a schimbat punctul de vedere, care constă în păstrarea tuturor opţiunilor" deschise, a răspuns Gibbs, întrebat de presă dacă opţiuna militară a rămas valabilă în timpul noii administraţii.

Obama, al cărui predecesor a refuzat să renunţe la opţiunea militară împotriva Iranului, a promis o nouă abordare diplomatică bazată pe voinţa de a dialoga direct şi respectuos cu Republica islamică.

Bush condiţiona discuţia generală cu Iranul de suspendarea de către acesta a activităţilor nucleare cele mai sensibile.

Gibbs a dezminţit informaţiile publicate de cotidianul britanic The Guardian potrivit căruia administraţia americană a pregătit o scrisoare în numele lui Obama şi adresată liderilor iranieni pentru a deschide calea reluării dialogului.

"Nici preşedintele, nici secretarul de Stat (Hillary Clinton) nu au cerut sau văzut o asemenea scrisoare", a declarat Gibbs. "Cred că aceasta închide puţin acest capitol", a precizat el.

Gibbs a fost prudent în reacţia sa faţă de afirmaţiile preşedintelui iranian, care păreau să complice dialogul.

"Cei care vorbesc despre schimbare trebuie să prezinte scuze poporului iranian şi să încerce să repare acţiunile greşite din trecut şi crimele pe care le-au comis împotriva Iranului", a declarat Mahmoud Ahmadinejad.

Gibbs s-a mulţumit să reafirme convingerea preşedintelui şi anume: "trebuie să utilizăm toate elementele puterii noastre naţionale pentru a ne proteja interesele în ceea ce priveşte Iranul".

Aceasta presupune "diplomaţia atunci când este posibil şi faptul că avem multe probleme de rezolvat", a explicat Gibbs menţionând activitatea nucleară, sprijinirea terorismului şi ameninţarea iraniană la adresa Israelului.

Întrebat despre eventualitatea ca afirmaţiile lui Ahmadinejad să afecteze reluarea dialogului, Gibbs a subliniat incertitudinile politice iraniene. "Nu se ştie clar cu cine se va purta dialogul în Iran", a precizat el, referindu-se la alegerile prezidenţiale din iunie.

Citeşte şi:

Echipa lui Obama lucrează din noiembrie la redactarea unei scrisori către Iran

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici