Obama recunoaşte că îi este greu să le spună familiilor ostaticilor că nu plăteşte răscumpărări

Barack Obama a recunoscut că este "la fel de dur ca orice altceva" face el să le spună familiilor ostaticilor americani că nu plăteşte răscumpărări şi că moartea Kaylei Jane Mueller, ţinută ostatică de Statul Islamic (SI) de peste un an, i-a frânt inima, relatează BuzzFeed News.

151 afișări
Imaginea articolului Obama recunoaşte că îi este greu să le spună familiilor ostaticilor că nu plăteşte răscumpărări

Obama recunoaşte că îi este greu să le spună familiilor ostaticilor că nu plăteşte răscumpărări (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele a declarat marţi, în acest interviu, că Mueller este unul dintre ostaticii pe care Statele Unite au încercat - dar nu au reuşit - să-i elibereze print-o operaţiune în Siria, vara trecută.

"Era o tânără remarcabilă şi un mare spirit - iar eu cred că acest spirit va trăi în continuare", a spus el. "Cu cât află mai mulţi oameni despre ea, cu atât apreciază mai mult (valorile) pe care le reprezenta ea şi îşi dau seama cât de diferite sunt în comparaţie (cele ale) organizaţiei barbare care a ţinut-o ostatică", a adăugat preşedintele.

Confirmarea morţii tinerei - în vârstă de 26 de ani, o voluntară originară din Arizona răpită în Siria - i-a "frânt inima", a declarat preşedintele.

Statele Unite, spre deosebire de alte ţări, refuză să plătească răscumpărări în schimbul eliberării cetăţenilor săi luaţi ostatici. Scopul iniţial al acestei politici a fost descurajarea răpirilor motivate financiar, destul de obişnuite din Mexic şi până în Somalia.

Însă această politică a fost criticată, odată cu apariţia unor terorişti jihadişti ca cei din gruparea Statul Islamic, care folosesc crimele în public, extrem de violente, ca pe un avantaj. Astfel preşedintele american a fost nevoit, în toamnă, să dispună o revizuire a politicii cu privire la ostatici.

Obama a respins acuzaţii potrivit cărora Statele Unite nu au făcut tot ceea ce au putut să o salveze pe Mueller. "Nu cred că este corect să se spună că Guvernul american nu a făcut tot ceea ce a putut", a replicat el, subliniind că "'am alocat resurse enorme şi alocăm întotdeauna resurse enorme pentru a elibera captivi sau ostatici oriunde în lume".

"Eu am mobilizat o întreagă operaţiune - cu un risc semnificativ - pentru a o salva nu doar pe ea, ci şi celelalte persoane care erau ţinute ostatice, şi am ratat cu doar o zi sau două, şi anume din cauză că ne-am asumat acest angajament" de a nu plăti răscumpărări, a declarat Obama, referindu-se aparent la un raid efectuat de către un comando Delta Force la o rafinărie din nordul Siriei.

Această declaraţie este prima sugestie potrivit căreia Casa Albă credea că Mueller se afla în locul în care a fost efectuat raidul.

"Lucrul pe care-l respectăm este politica de a nu plăti răscumpărări unor organizaţii ca ISIL (acronimul pe care-l foloseşte Casa Albă pentru SI). Iar motivul este că odată ce începem să facem asta, nu doar că le finanţăm măcelărirea unor persoane nevinovate şi le consolidăm organizaţia, dar îi transformăm pe americani în ţinte şi mai atractive pentru viitoare răpiri", a subliniat el.

Cetăţeni ai unor ţări europene ca Franţa, Germania şi Italia, au fost eliberaţi în urma plătirii unor răscumpărări.

Obama a declarat că el înţelege faptul că familiile ostaticilor consideră această politică greu de acceptat. "Este un lucru la fel de dur ca orice altceva fac - să stau de vorbă cu părinţi care vor, cum este de aşteptat, ca ai lor să fie aduí în siguranţă prin orice mijloace este necesar", a spus şeful statului american. "Vom face tot ceea ce vom putea, mai puţin să oferim stimulente ca alţi americani să fie capturaţi", a promis el.

De asemenea, preşedintele a subliniat că revizuirea politicii americane cu privire la ostatici - despre care consiliera pentru Securitate Naţională Susan Rice a declarat săptămâna trecută că se va concentra asupra "felului în care vom putea susţine şi fi mai receptivi la nevoile familiilor" - nu include reevaluarea principiului de a nu plăti răscumpărări.

"Ca regulă generală, ceea ce nu vrem să facem este să transformăm alţi cetăţeni americani în ţinte ale acţiunilor unor organizaţii ca acestea", a răspuns preşedintele la o întrebare despre activitatea comisiei de revizuire.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici