Obama reiterează caracterul "sfânt" al obligaţiilor de a sprijini aliaţii din cadrul NATO

Preşedintele american Barack Obama a declarat marţi că intenţionează să consolideze relaţiile dintre NATO şi Rusia, făcând referire la obligaţiile "sacrosancte" ale Statelor Unite faţă de partenerii lor din cadrul Alianţei, unii dintre aceştia având relaţii delicate cu Rusia.

14 afișări
Imaginea articolului Obama reiterează caracterul "sfânt" al obligaţiilor de a sprijini aliaţii din cadrul NATO

Preşedintele SUA Barack Obama (Montaj foto)

După întrevederile de la Casa Albă cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, Barack Obama a amintit despre decizia sa recentă de a revizui proiectul antirachetă pe care predecesorul său, George W. Bush, voia să-l implementeze în Europa şi care era sursa unor tensiuni cu Rusia.

Noul proiect va servi "într-o manieră mai eficientă nu numai intereselor Statelor Unite, ci şi celor ale membrilor Alianţei", a precizat Obama într-o declaraţie comună în faţa presei.

De asemenea, Obama a reiterat importanţa "de a întinde mâna Rusiei" şi de a explora modalităţile prin care proiectele antirachetă pot genera o cooperare între NATO şi Rusia.

"În termeni mai generali, vrem să ameliorăm nu numai relaţiile americano-ruse, dar şi relaţiile dintre NATO şi Rusia, ţinând cont că angajamentele noastre faţă de toţi aliaţii noştri din cadrul NATO sunt sacrosancte, iar angajamentele noastre rămân (aceleaşi) conform articolului 5 (al Cartei NATO)", a precizat el.

Articolul 5 al Cartei NATO prevede că orice atac îndreptat împotriva unuia sau mai multor membri ai Alianţei trebuie considerat ca fiind un atac împotriva tututor membrilor şi că fiecare membru este obligat să-l sprijine pe cel care a fost agresat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici