Obama s-a întâlnit cu liderii sud-americani - VIDEO

Preşedintele american, Barack Obama, s-a întâlnit sâmbătă pentru prima dată cu peste zece omologi ai săi din America de Sud, în Republica Trinidad şi Tobago, pe fondul profilării unei apropieri americano-cubaneze în cea de-a doua zi a summitului Americilor.

17 afișări
Imaginea articolului Obama s-a întâlnit cu liderii sud-americani - VIDEO

Barack Obama s-a întâlnit pentru prima dată cu liderii sud-americani - VIDEO

Acest prim contact a fost cu atât mai important cu cât cei 12 lideri, membri ai Uniunii naţiunilor sud-americane (UNASUR) au speranţa începerii unei noi ere în relaţiile cu Statele Unite.

"Oaia neagră " a Washingtonului în timpul administraţiei lui George W. Bush, şeful statului venezuelean, Hugo Chavez, a adoptat din nou o atitudine conciliantă faţă de Obama, oferindu-i acestuia o carte.

Cartea, numită "Las Venas Abiertas de America Latina" (Venele deschise ale Americii Latine), scrisă de uruguayanul Eduardo Galeano este o fabulă despre resursele continentului de-a lungul secolului şi a devenit o operă clasică.

Obama a recunoscut ulterior că a fost puţin deconcertat când a primit cadoul de la Chavez. "Am crezut că era o carte scrisă de Chavez", le-a spus Obama jurnaliştilor.

Strângerea de mână dintre cei doi, vineri, a fost subiect de primă pagină în cotidienele din Port of Spain, capitala Trinidad şi Tobago. "Faţă în faţă", scria Saturday Newsday. "Să fim prieteni", titrau la rândul lor Saturday Express şi The Guardian.

Printre cei 12 lideri se aflau cei mai critici la adresa Statelor Unite: Chavez, dar şi ecuadorianul Rafael Correa şi bolivianul Evo Morales. Dintre cei mai moderaţi, au fost prezenţi brazilianul Luiz Inacio Lula da Silva sau chilianul Michelle Bachelet, văzuţi mai bine la Washington.

Columbianul Alvaro Uribe, aliat al lui George W. Bush, se află într-o poziţie incomodă, în timp ce preşedintele Argentinei, Cristina Kirchner, încearcă să îşi amelioreze relaţiile cu Statele Unite.

La rândul său, Morales i-a cerut lui Obama să condamne complotul împotriva lui în Venezuela.

Obama a amintit vineri că "Statele Unite s-au schimbat", precizând că nu doar "ele trebuie să se schimbe".

Exclusă din Organizaţia Statelor americane (OEA) în 1962, Cuba nu este invitată la summiturile Americilor. Însă ea este omniprezentă.

La iniţiativa lui Chavez, Venezuela, Cuba, Bolivia, Nicaragua, Honduras au anunţat că ele consideră "inacceptabilă" declaraţia finală a summitului, protestând faţă de embargoul impus Cubei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici