Obama şi-ar putea anunţa decizia privind războiul din Afganistan la 1 decembrie

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, s-ar putea pronunţa la 1 decembrie cu privire la trimiterea de trupe suplimentare în Afganistan, adresându-se naţiunii, potrivit postului National Public Radio (NPR).

17 afișări
Imaginea articolului Obama şi-ar putea anunţa decizia privind războiul din Afganistan la 1 decembrie

Preşedintele SUA Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Postul de radio, care citează surse anonime, precizează că întăririle ar putea fi substanţiale, dar nu prezintă niciun fel de cifre.

Ulterior, secretarul Apărării, Robert Gates, şi şefii de stat major pentru operaţiunile din Afganistan, amiralul Michael Mullen şi generalul Stanley McChrystal, ar urma să se exprime în faţa Congresului pentru a detalia planul american, adaugă NPR.

Până atunci, Barack Obama a convocat, luni seara, un consiliu de război crucial înainte de a hotărî dacă va trimite sau nu câteva zeci de mii de militari americani suplimentari în această ţară.

Preşedintele şi-a reunit timp de aproape două ore principalii secretari - printre care secretarul Apărării, Robert Gates, şi secretarul de Stat, Hillary Clinton - generali, diplomaţi şi consilieri în sala ultrasofisticată destinată gestionării crizelor şi situată la subsolul Casei Albe, a anunţat administraţia prezidenţială.

A fost cea de-a noua reuniune începând din luna august cu echipa de securitate naţională. Casa Albă nu a contestat că aceasta ar putea fi ultima înainte ca Barack Obama să adopte decizia strategică poate cea mai importantă din mandatul său.

Aceasta nu mai pare a fi decât o problemă de zile, iar Barack Obama ar putea să o anunţe începând de săptămâna viitoare, a afirmat purtătorul său de cuvânt, Robert Gibbs.

În măsura în care Obama nu se va pronunţa înainte de Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving), joi, iar marea sărbătoare familială americană este urmată de o serie de activităţi care vor dura până duminică, "prima posibilitate ar fi la un moment dat săptămâna viitoare", a spus Gibbs.

Reuniunea de luni seara era din start menită să răspundă unor întrebări pe care Barack Obama le mai are încă şi nu să stabilească o strategie şi efectivele care să o însoţească, a adăugat Gibbs.

Dar ea ar putea fi hotărâtoare: dacă decizia lui Obama nu va fi luată luni, atunci acest lucru se va petrece "probabil în zilele următoare", a spus el.

Barack Obama trebuie să precizeze dacă dă curs solicitării comandantului său din teren, generalul Stanley McChrystal. În condiţiile degradării situaţiei din Afganistan, acesta ar recomanda trimiterea a circa 40.000 de militari americani suplimentari pe lângă cei 68.000 aflaţi deja în teatrul de operaţiuni. Fără întăriri, misiunea afgană este destinată eşecului, a avertizat generalul.

Preşedintele american este supus unei presiuni din ce în ce mai mari din partea adversarilor republicani, care îi solicită să ia o decizie rapidă care să dea curs cererii generalului McChrystal.

El se confruntă în acelaşi timp şi cu ostilitatea tot mai mare a americanilor faţă de acest război. Preşedintele îl consideră necesar, dar acest conflict a ucis încă patru militari americani, duminică şi luni. Departe de a fi pe punctul să se încheie în curând după mai mult de opt ani, conflictul traversează cel mai nefast an pentru militarii americani, afgani şi străini, dar şi pentru civili.

Un sondaj recent realizat pentru cotidianul Washington Post şi canalul de televiziune ABC arăta că 48 la sută dintre americani dezaprobă ideea ca Barack Obama să continue războiul, altădată unul dintre punctele sale forte, în timp ce 45 la sută o aprobă.

Ostilitatea este din ce în ce mai mare chiar în rândul propriilor susţinători ai lui Obama.

Administraţia este ea însăşi divizată între partizanii unei strategii menite să combată insurecţia talibanilor şi cea care vizează în primul rând pericolul terorist, în Afganistan şi Pakistan, pentru a nu permite ca regiunea să fie folosită pentru pregătirea unor atentate ca acelea de la 11 septembrie.

Neîncrederea inspirată de Guvernul afgan şi situaţia confuză care a dus la realegerea preşedintelui Karzai au complicat şi mai mult lucrurile.

La ultimul consiliu de război de la 11 noiembrie, Barack Obama le-a solicitat colaboratorilor să revizuiască cele patru strategii pe care i le supuneau atenţiei şi să i le prezinte după ce "combină" ceea ce are fiecare dintre ele mai bun.

Obama a mai solicitat şi strategii pentru ieşirea din conflict, precizând că doreşte să le poată spună americanilor până când sunt angajaţi în Afganistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici