Obama şi Putin au discutat despre securitatea Jocurilor Olimpice de la Soci

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au vorbit marţi la telefon despre asigurarea securităţii la Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă, care vor avea loc luna viitoare, la Soci, a anunţat Casa Albă.

254 afișări
Imaginea articolului Obama şi Putin au discutat despre securitatea Jocurilor Olimpice de la Soci

Parcul Olimpic de la Soci (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi lideri au "discutat despre cea mai bună modalitate de a promova interesele comune ale Statelor Unite şi Rusiei, între care asigurarea securităţii la Jocurile Olimpice de la Soci, pentru care Statele Unite şi-au propus ajutorul", a precizat Executivul american într-un comunicat.

În cursul discuţiei telefonice, Obama şi Putin au evocat de asemenea dosarul sirian şi aplicarea acordului interimar în dosarul nuclear iranian, a anunţat Casa Albă.

Evocarea tematicii privind asigurarea securităţii la Jocurile Olimpice de Obama cu omologul său de la Moscova se înscrie în seria de propuneri făcute de Washington de a ajuta autorităţile ruse să asigure buna desfăşurare a competiţiei sportive, pe fondul unor ameninţări teroriste.

Luni, Pentagonul a afirmat că Statele Unite sunt pregătite să mobilizeze forţe aeriene şi navale, constând în două nave care vor fi trimise în Marea Neagră în acest scop.

Această ofertă a fost deja formulată la 4 ianuarie de secretarul Apărării Chuck Hagel, într-o discuţie la telefon cu omologul său rus Serghei Şoigu.

Moscova nu i-a dat curs până în prezent.

Într-o înregistare video difuzată luni, islamişti din Caucazul rus au ameninţat că vor comite atentate în perioada desfăşurării JO de la Soci (7-23 februarie), relansând temerile, după atentatele sinucigaşe sângeroase din decembrie, la Volgograd, un oraş din sudul Rusiei.

Duminică, câţiva senatori influenţi americani şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Rusia nu ar împărtăşi suficient informaţii provenind de la serviciile de informaţii despre posibile ameninţări la adresa sportivilor.

Ţn plus, Washingtonul a emis în urmă cu o săptămână o alertă adresată cetăţenilor americani care doresc să fie călătorească la Soci.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici