Obama şi Putin au vorbit la telefon pe tema situaţiei din Ucraina. Preşedintele american: SUA sunt pregătite să impună sancţiuni suplimentare

Preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au vorbit la telefon, duminică, pe tema situaţiei din Ucraina. Obama a evocat eventuale sancţiuni suplimentare vizând Rusia şi l-a avertizat pe omologul său rus, Vladimir Putin, că Statele Unite şi aliaţii lor nu vor recunoaşte "niciodată" referendumul desfăşurat duminică în Crimeea.

1298 afișări
Imaginea articolului Obama şi Putin au vorbit la telefon pe tema situaţiei din Ucraina. Preşedintele american: SUA sunt pregătite să impună sancţiuni suplimentare

Vladimir Putin, Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 01:07 Barack Obama i-a spus lui Vladimir Putin că SUA sunt pregătite să impună sancţiuni suplimentare

Preşedintele american, Barack Obama, a evocat eventuale sancţiuni suplimentare vizând Rusia şi l-a avertizat pe omologul său rus, Vladimir Putin, că Statele Unite şi aliaţii lor nu vor recunoaşte "niciodată" referendumul desfăşurat duminică în Crimeea, relatează AFP.

În cursul conversaţiei telefonice cu Putin, "preşedintele Obama a subliniat că referendumul din Crimeea, care a încălcat Constituţia ucraineană şi a survenit sub constrângerea intervenţiei militare ruse, nu va fi recunoscut niciodată de Statele Unite şi comunitatea internaţională", a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

Obama a adăugat că "acţiunile Rusiei încalcă suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială" a acestei ţări şi că, "în coordonare cu partenerii europeni, suntem pregătiţi să impunem sancţiuni suplimentare Rusiei".

Vladimir Putin i-a spus lui Barack Obama că referendumul din Crimeea este "pe deplin conform" dreptului internaţional şi că o eventuală misiune a OSCE trebuie să vizeze întreg teritoriul Ucrainei.

Referendumul "a fost pe deplin conform principiilor dreptului internaţional şi Cartei ONU şi a luat în considerare, în special, precedentul Kosovo", provincia sârbă cu majoritate albaneză care a devenit independentă cu sprijinul occidentalilor, a declarat Putin, potrivit Kremlinului.

"Locuitorii Peninsulei (Crimeea) au avut garanţia de a putea să-şi exprime liber voinţa", a adăugat Putin cu privire la refendumul denunţat de occidentali. Potrivit primelor rezultate preliminare oficiale, peste 95% dintre votanţi au aprobat alipirea peninsulei separatiste ucrainene Crimeea la Rusia.

"Vladimir Putin a accentuat incapacitatea şi absenţa voinţei puterii actuale de la Kiev de a desfiinţa grupările ultranaţionaliste şi radicale care destabilizează situaţia şi terorizează populaţia, inclusiv populaţia rusofonă", a mai anunţat Kremlinul.

Referitor la posibilitatea, evocată de occidentali, suplimentării observatorilor OSCE în Ucraina, Putin a subliniat că "activitatea unei astfel de misiuni trebuie extinsă la toate regiunile".

Putin şi Obama au convenit că, "în pofida diferenţelor de apreciere, este necesar să caute împreună mijloace pentru a stabiliza situaţia din Ucraina", a anunţat Kremlinul, subliniind că discuţia la telefon dintre cei doi şefi de stat a avut loc la solicitatea părţii americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici