Obama speră la un acord, chiar şi "imperfect", pentru combaterea încălzirii climatice - VIDEO

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, le-a cerut vineri liderilor prezenţi la summitul de la Copenhaga să ajungă la un acord, chiar şi "imperfect", pentru a combate încălzirea climatică.

20 afișări
Imaginea articolului Obama speră la un acord, chiar şi "imperfect", pentru combaterea încălzirii climatice - VIDEO

Barack Obama speră la un acord, chiar şi "imperfect", pentru combaterea încălzirii climatice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu dispunem de foarte mult timp", a declarat Barack Obama. "În acest stadiu, problema este de a şti dacă progresăm împreună sau dacă ne despărţim, dacă preferăm situaţia actuală sau acţiunea", adăugă Obama.

"Sunt sigur că unii consideră acest lucru ca fiind un cadru imperfect", a afirmat Obama după ce a descris posibilele condiţii ale unui acord, discutate la Copenhaga.

"Nici o ţară nu va putea obţine tot ce-şi doreşte", a menţionat el, cerându-le liderilor să accepte compromisuri.

"Aceste negocieri internaţionale au loc după aproximativ două decenii (...) S-a terminat perioada vorbelor", le-a spus Obama celor 120 de lideri reuniţi la summit.

"Putem să adoptăm acest acord, să facem un pas important înainte şi să continuăm apoi să-l îmbunătăţim construind pe această bază", a adăugat preşedintele american.

"Putem să facem acest lucru şi toţi cei care sunt prezenţi în această sală vor participa la o aventură istorică pentru a asigura o viaţă mai bună copiilor şi nepoţilor noştri", a încheiat Obama.

Preşedintele american, al cărui discurs era foarte aşteptat, nu a făcut nici o declaraţie despre angajamentele ţării sale în privinţa reducerii nivelului de emisii de gaze cu efect de seră, sprijinirea financiară a ţărilor în curs de dezvoltare sau solicitarea de transparenţă din partea ţărilor emergente, în special din partea Chinei.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a anunţat joi că Statele Unite sunt pregătite să contribuie până în 2020 cu 100 de miliarde de dolari în cadrul unui acord privind clima, cu condiţia ca marile ţări emergente să dea dovadă de transparenţă.

Casa Albă a anunţat la sfârşitul lui noiembrie obiectivele americane pentru conferinţa de la Copenhaga: diminuarea cu 17 la sută a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2020 comparativ cu nivelul anului 2005 şi cu 42 la sută până în 2030.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici