Obama susţine integritatea teritorială a Georgiei, afirmă Tbilisi

Preşedintele american ales, Barack Obama, şi preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, au avut luni o primă conversaţie telefonică, a anunţat, marţi, preşedinţia georgiană, adăugând că Obama susţine "integritatea teritorială" a fostei republici sovietice.

12 afișări
Imaginea articolului Obama susţine integritatea teritorială a Georgiei, afirmă Tbilisi

Obama susţine integritatea teritorială a Georgiei, afirmă Tbilisi

"Conversaţia amicală s-a concentrat asupra viitorului relaţiei dintre Georgia şi Statele Unite", a precizat preşedinţia într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, "Barack Obama şi-a exprimat susţinerea necondiţionată faţă de integritatea teritorială şi a pus accentul pe importanţa continuării reformelor (în Georgia). Barack Obama a promis un sprijin american în acest sens".

În cursul aceleiaşi convorbiri telefonice, Obama şi-a exprimat intenţia de a avea "în viitorul apropiat" o întâlnire cu preşedintele Saakaşvili.

Saakaşvili a discutat şi cu viitorul vicepreşedinte american, Joseph Biden, cu care a abordat recentul conflict ruso-georgian şi eforturile întreprinse pentru rezolvarea conflictelor legate de cele două regiuni georgiene separatiste, Osetia de Sud şi Abhazia, a adăugat comunicatul.

Statele Unite, important susţinător al Guvernului georgian prooccidental, s-au angajat să acorde Georgiei un ajutor de aproape un miliard de dolari (795 de milioane de euro), ca urmare a conflictului de scurtă durată cu Rusia din august.

Forţele ruse au intrat pe teritoriul georgian la 8 august, după o ofensivă georgiană pentru recăpătarea controlului asupra regiunii sale separatiste proruse Osetia de Sud.

În conformitate cu un plan de pace iniţiat de Uniunea Europeană, forţele ruse s-au retras apoi în interiorul Osetiei de Sud şi al Abhaziei, două teritorii cărora Moscova le-a recunoscut independenţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici