Obama va cere peste 250 de milioane de dolari pentru a închide Guantanamo

Preşedintele american, Barack Obama, a înscris în prezentarea de luni a bugetului pentru anul fiscal 2011 un plan de peste 250 de milioane de dolari, pentru achiziţionarea şi transformarea unei închisori din Illinois, astfel încât să poată găzdui deţinuţi de la Guantanamo.

19 afișări
Imaginea articolului Obama va cere peste 250 de milioane de dolari pentru a închide Guantanamo

Obama va cere peste 250 de milioane de dolari pentru a închide Guantanamo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Centrul de la Thomson trebuie transformat în închisoare de maximă securitate pentru a găzdui deţinuţii care vor fi deferiţi unui tribunal militar de excepţie şi pe cei care vor fi plasaţi în detenţie nelimitată, fără proces, adică mai puţin de o sută de persoane în total.

La închisoarea Guantanamo, situată la o bază navală americană din Cuba, se mai află în prezent 192 de deţinuţi.

Responsabilul pentru buget al lui Obama, Peter Orszag, a afirmat că "peste 250 de milioane de dolari" vor fi necesari pentru achiziţionarea acestei închisori, alte fonduri servind la modernizarea sa.

Orszag a precizat că administraţia federală are nevoie de această închisoare, chiar dacă centrul de la Guantanamo este închis sau nu, pentru a reduce numărul deţinuţilor din închisorile americane, făcând referire la opoziţia unor congresmeni faţă de transferarea de deţinuţi de la Guantanamo pe teritoriul american în alt scop decât pentru proces.

Achiziţionarea centrului de la Thomson "este justificată chiar şi în absenţa transferurilor de la Guantanamo, deoarece Biroul Federal al închisorilor are nevoie de mai multe paturi", a afirmat el.

Închisoarea poate găzdui până la 1.600 de deţinuţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici