Obama va merge la summitul de la Copenhaga în ultima zi, pentru discuţii cu liderii mondiali

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat vineri că va merge la Copenhaga în ultima zi a summitului, pentru a participa la ultimele negocieri cu ceilalţi lideri mondiali.

17 afișări
Imaginea articolului Obama va merge la summitul de la Copenhaga în ultima zi, pentru discuţii cu liderii mondiali

Obama va merge la summitul de la Copenhaga în ultima zi, pentru discuţii cu liderii mondiali(Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele apreciază că rolul de antrenare al Statelor Unite va fi fără îndoială mai eficient dacă va participa la sfârşitul summitului de la Copenhaga, la 18 decembrie, decât la 9 decembrie", aşa cum se prevăzuse anterior, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, într-un comunicat.

"Rămân întrebări importante în legătură cu cine trebuie să negocieze pentru a se ajunge la un acord, dar această decizie ilustrează angajamentul preşedintelui de a face tot ceea ce poate pentru a ajunge la un rezultat pozitiv", a insistat Gibbs.

Potrivit lui, Obama, care a fost criticat după ce şi-a anunţat prezenţa numai în ziua de 9 decembrie, şi-a schimbat planurile în urma discuţiilor cu alţi lideri şi constatând progrese în negocierile destinate ajungerii la un acord pe tema climei.

Preşedintele Nicolas Sarkozy a primit acest anunţ "cu multă satisfacţie", considerând că această decizie "dovedeşte importanţa acordată de Statele Unite succesului conferinţei pe tema climei".

Organizaţia ecologistă Greenpeace s-a bucurat, de asemenea, de această schimbare de plan, apreciind că "toate elementele (sunt) în prezent întrunite pentru ca liderii să meargă înainte şi să convină asupra unui acord cu caracter coercitiv" care să limiteze eficient emisiile de gaze cu efect de seră.

Peste 100 de şefi de stat şi de guvern şi-au confirmat deja participarea la conferinţa de la Copenhaga (7-18 decembrie).

Într-o altă dovadă de bunăvoinţă, Statele Unite au anunţat că sunt dispuse să plătească "partea lor corectă" în planul de ajutor anual de zece miliarde de dolari pentru ţările în curs de dezvoltare pentru a contribui la combaterea încălzirii climatice, un plan care ar trebui să fie adoptat la Copenhaga.

Marea Britanie şi Franţa au cerut săptămâna trecută înfiinţarea acestui fond de susţinere.

"Un consens este pe cale să se formeze pentru a considera că unul dintre elementele centrale ale unui acord la Copenhaga ar trebui să fie mobilizarea a zece miliarde de dolari pe an până în 2012", în favoarea ţărilor în curs de dezvoltare, a declarat Gibbs. "Statele Unite vor plăti partea lor din această sumă", a declarat el.

Gibbs a precizat că Obama a discutat despre situaţia negocierilor cu Sarkozy, dar şi cu premierul britanic Gordon Brown, premierul australian Kevin Rudd şi cancelarul german Angela Merkel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici