Observatorii occidentali, îngrijoraţi de neregulile înregistrate în procesul electoral din Rusia

Observatorii occidentali care asistă la alegerile prezidenţiale de duminică din Rusia şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu neregulile înregistrate la vot şi modul în care s-a desfăşurat campania electorală.

15 afișări
Imaginea articolului Observatorii occidentali, îngrijoraţi de neregulile înregistrate în procesul electoral din Rusia

Observatorii occidentali, îngrijoraţi de neregulile înregistrate în procesul electoral din Rusia

Cei 23 de deputaţi din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei reprezintă singura echipă de observatori occidentali care asistă la alegerile din Rusia, după ce două dintre cele trei organizaţii de monitorizare au refuzat invitaţia autorităţilor de la Moscova.

"Îndoielile noastre, în delegaţia Consiliului Europei, sunt legate mai degrabă de campanie, unde accesul la media a fost foarte inegal", a declarat deputatul polonez Tadeusz Iwinski, aflat în oraşul Yaroslavl, la 260 de kilometri nord de Moscova.

El a afirmat că, din cauza dimensiunilor reduse ale delegaţiei, monitorizarea alegerilor este redusă la secţii de vot din Yaroslavl, Moscova şi Sankt Petersburg.

Deputatul britanic Nigel Evans s-a declarat surprins de faptul că oficialii din birourile electorale îi puteau urmări pe alegători în timp ce votează în trei dintre secţiile pe care le-a vizitat duminică. "Mi se pare o neregulă", a spus el, adăugând că alegătorii pun în urnă buletinele cu votul vizibil. "Era foarte clar şi vizibil pentru cine votează", a adăugat Evans.

El a declarat că a întrebat de ce alegătorilor nu li se recomandă să întoarcă buletinele de vot, dar i s-a răspuns că nu este treaba membrilor comisiilor electorale să facă acest lucru.

Şeful echipei de observatori, parlamentarul elveţian Andreas Gross, a refuzat să comenteze conţinutul raportului pe care uremază să-l prezinte luni. Într-un interviu acordat Reuters miercuri, el a afirmat că raportul va fi dur şi va critica lipsa unei alternative reale. Comentariile sale au fost criticate de preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Şurov, şi de mai mulţi deputaţi ruşi, care au declarat că observatorii nu ar trebui să sosească în Rusia cu idei preconcepute.

Principalul organism european de monitorizare a alegerilor, Biroul pentru instituţii democratice şi drepturile omului (ODIHR), a renunţat, la începutul lunii februarie, la misiunea din Rusia, invocând restricţiile inacceptabile impuse de Moscova.

Şi Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat că nu va monitoriza alegerile, misiune care este asigurată numai de câţiva parlamentari occidentali şi observatori din fostele republici sovietice şi ţări din Asia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici