Observatorii OSCE, împiedicaţi să inspecteze un "convoi umanitar" trimis de Rusia la Lugansk

Observatori din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au fost împiedicaţi să inspecteze camioane cu "ajutoare umanitare" trimise de Rusia, la Lugansk, a anunţat misiunea specială care-şi desfăşoară activitatea în estul Ucrainei pe site, citată de agenţia Ukrinform.

6884 afișări
Imaginea articolului Observatorii OSCE, împiedicaţi să inspecteze un "convoi umanitar" trimis de Rusia la Lugansk

Observatorii OSCE, împiedicaţi să inspecteze un "convoi umanitar" trimis de Rusia la Lugansk (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Observatorii au asistat la sosirea a 19 camioane, dintre care 12 la o fostă cofetărie, iar nouă la o fabrică de pâine.

Paznicii fabricii de pâine au refuzat accesul observatorilor, afirmă misiunea.

"Cei care descărcau bunuri au spus că tot ceea ce descărcau erau alimente. Ei au spus că ajutoarele medicale şi materialele de construcţie au fost livrate către alte locuri în Lugansk", precizează misiunea pe site.

Acesta este al doilea convoi trimis de Rusia în ultimele zile.

Duminică dimineaţă, două convoaie cu "ajutoare umanitare" de la Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă au traversat frontiera cu Ucraina şi s-au îndreptat către regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului, citat de portalul Sputnik.

Potrivit oficialului, fiecare coloană livra aproximativ 900 de tone de ajutoare, constând în hrană, medicamente, materiale de construcţie şi manuale şcolare.

Rusia a trimis cu cele 13 convoaie anterioare peste 18.000 de tone de ajutoare, începând din august. Al treisprezecelea convoi s-a întors în ţară săptămâna aceasta, după ce a livrat o încărcătură de peste 1.100 de tone în Donbas, unde rebelii separatişti proruşi luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene din aprilie.

Kievul şi Occidentul acuză Moscova că susţine cu armament şi trupe insurgenţii proruşi din estul Ucrainei, acuzaţii dezminţite de către ruşi.

Convoaiele au pătruns în estul Ucrainei în contextul în care în regiune a intrat în vigoare, la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, un armistiţiu semnat între beligeranţi joi, la Minsk.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici