Observatorii OSCE împiedicaţi să pătrundă pe teritoriul Crimeei s-au întors din drum. Moscova critică observatorii pentru că nu au aşteptat o "invitaţie oficială"

Observatorii militari ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) care au fost blocaţi vineri de către persoane înarmate, a doua oară în două zile, să pătrundă pe teritoriul Crimeei s-au întors din drum. Moscova a criticat observatorii OSCE pentru că nu au aşteptat o "invitaţie oficială" în Crimeea.

725 afișări
Imaginea articolului Observatorii OSCE împiedicaţi să pătrundă pe teritoriul Crimeei s-au întors din drum. Moscova critică observatorii pentru că nu au aşteptat o "invitaţie oficială"

Observatorii OSCE împiedicaţi să pătrundă pe teritoriul Crimeei s-au întors din drum (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

UPDATE 22:17 - Moscova critică observatorii OSCE pentru că nu au aşteptat o "invitaţie oficială" în Crimeea

Rusia a criticat vineri OSCE, ai cărei observatori au fost împiedicaţi din nou să pătrundă pe teritoriul Crimeei, afirmând că aceştia nu au aşteptat să primească o "invitaţie oficială" de la autorităţile proruse din peninsulă înainte să plece în misiune, relatează AFP.

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare (OSCE) au încercat să pătrundă pe teritoriul Crimeei "ocolind principiul fundamental pentru OSCE al consensului, fără să ţină cont de părerea şi recomandările Rusiei, fără să aştepte invitaţia oficială din partea autorităţilor din Crimeea", a afirmat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Observatorii militari ai OSCE au fost blocaţi pentru a doua oară să pătrundă pe teritoriul Crimeei, o peninsulă ucraineană aflată sub controlul forţelor ruse.

Cei 47 de militari neînarmaţi, reprezentând 25 dintre cele 57 de state membre OSCE, au fost constrânşi, la fel cum s-a întâmplat cu o zi înainte, să se întoarcă din drum.

Misiunea acestor observatori militari neînarmaţi este aceea de a scădea tensunile în Crimeea, unde forţele ruse încercuiesc mai multe baze militare ucrainene şi unde parlamentarii locali, majoritatea proruşi, au decis să se separe de Kiev şi să organizeze la 16 martie un referendum pentru alipirea la Rusia.

Doi membri ai delegaţiei au confirmat, sub protecţia anoniomatului, că le era imposibil, la fel ca joi, să pătrundă pe teritoriul Crimeei şi au precizat că se întorc să petreacă noaptea de vineri spre sâmbătă în oraşul ucrainean Herson.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici