Oficial american: Atacul de la Fort Hood a fost "un act terorist"

Atacul de la baza militară americană Fort Hood din Texas, soldat cu moartea a 13 persoane şi rănirea altor 42, la începutul lui noiembrie, a fost "un act terorist", a afirmat vineri un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei Obama, sub acoperirea anonimatului.

49 afișări
Imaginea articolului Oficial american: Atacul de la Fort Hood a fost "un act terorist"

Oficial american: Atacul de la Fort Hood a fost "un act terorist" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este vorba despre o "tactică teroristă", a dat asigurări oficialul citat, prezentând concluziile unei anchete privind eventualele responsabilităţi în cadrul armatei, care nu a remarcat semnalele emise de psihiatrul militar Nidal Hasan, acuzat că a comis atacul.

"În opinia mea, este vorba cu siguranţă de un act terorist", a adăugat el, în timp ce la începutul lunii, un consilier al lui Barack Obama declara că Hasan "s-a inspirat din genul de discurs al unor persoane precum (Anwar) al-Aulaqi" (al-Awlaki, potrivit grafiei în engleză - n.red.) un predicator musulman născut în Statele Unite, dar care în prezent locuieşte în Yemen.

Oficialul american a declarat totuşi că nu ştie dacă bărbatul a acţionat sub conducerea unor grupuri islamiste exterioare. "Ancheta penală este în curs", a amintit el vineri, apreciind că motivele care l-au condus la această acţiune "sunt încă dificil de stabilit".

Mai mulţi congresmeni americani au calificat deja incidentul armat din 5 noiembrie drept un "act terorist", citând în special descoperirea, de către anchetatori, a unor contacte între Nidal Hasan şi un imam radical din Yemen, Anwar Al-Aulaqi.

Numele acestui imam a fost citat din nou recent, în ancheta privind atentatul eşuat împotriva unui avion american în ziua de Crăciun, comis de un nigerian în vârstă de 23 de ani.

Cu toate acestea, administraţia Obama s-a arătat prudentă în a vorbi despre "terorism" în cazul dramei de la Fort Hood.

Un raport al anchetei publicat vineri a evidenţiat că mai mulţi ofiţeri din armată au omis semnalele emise de Nidal Hasan, punând în evidenţă şi lipsa de coordonare în partajarea informaţiilor între oficialii militari.

Întrebat dacă mai multe indicii, dacă ar fi fost corelate, ar fi putut să conducă la evitarea incidentului, oficialul citat a declarat că "este dificil de spus".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici