Oficial bulgar: România şi Bulgaria nu ar trebui să devină ostatice ale disputelor din state UE

Bulgaria şi România nu ar trebui să devină ostatice ale disputelor politice din state membre UE, declară preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul bulgar, Monika Panaiotova, citată de site-ul agenţiei Focus.

682 afișări
Imaginea articolului Oficial bulgar: România şi Bulgaria nu ar trebui să devină ostatice ale disputelor din state UE

Oficial bulgar: România şi Bulgaria nu ar trebui să devină ostatice ale disputelor din state UE

"Există riscul ca Olanda să blocheze aderarea Bulgariei la Schengen, dar sper că pe 22 - 23 septembrie se va ajunge la un acord pentru intrarea în Schengen. Este important să fie transmis un semnal puternic, cu ocazia Consiliului UE al miniştrilor de Interne, că regulile sunt egale pentru toţi", a subliniat Panaiotova.

Întrebată de ce Olanda este ţara care se pronunţă de obicei împotriva aderării Bulgariei la Schengen şi limitează posibilităţile muncitorilor bulgari, Panaiotova a precizat: "În încercarea de a ajunge la stabilitate politică internă, unele state folosesc argumente care ţin de politica externă sau cea europeană, lucru care nu este în interesul Uniunii Europene".

Guvernul olandez se pronunţă, vineri, asupra admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, fiind posibilă o decizie negativă, determinată de fragilitatea coaliţiei de guvernare de la Haga, susţinută de formaţiuni cu orientare populistă şi anti-imigraţionistă. Votul are loc în perspectiva întrunirii Consiliului JAI din 22 septembrie, unde ar urma să fie luată o decizie privind eventuala aderare a celor două ţări.

Votul negativ a fost anticipat prin discursul susţinut, joi, în Parlamentul de la Haga, de către Gerd Leers, ministrul Imigraţiei şi al Azilului, care i-a asigurat pe deputaţii olandezi că cele două ţări nu vor adera acum la spaţiul Schengen, potrivit RFI.

Conform celor afirmate în plenul Parlamentului olandez, ţara ar putea merge pâna la a-şi utiliza dreptul de veto pentru ca o decizie să nu poată fi luată acum. Coaliţia de guvernare de la Haga este una fragilă, fiind susţinută la o diferenţă de un vot în Parlament, ceea ce poate face ca Guvernul să se prăbuşească în orice moment. Ea este sprijinită de Partidul pentru Libertate/PVV, de orientare populistă şi anti-imigraţionistă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici