Oficial CE: "Turismul beneficiilor sociale" nu există. E doar o percepţie în unele state membre

Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru forţa de muncă, a declarat joi că problema "turismului pentru beneficii sociale" nu există, deoarece nicio ţară UE nu a transmis informaţii oficiale în acest sens, fiind vorba doar despre "o percepţie".

224 afișări
Imaginea articolului Oficial CE: "Turismul beneficiilor sociale" nu există. E doar o percepţie în unele state membre

Oficial CE: "Turismul beneficiilor sociale" nu există. E doar o percepţie în unele state membre

"Niciun stat membru, inclusiv Marea Britanie, nu a prezentat Comisiei informaţii din care să rezulte că este vorba de o problemă a «turismului de beneficii». Dacă este o problemă, putem căuta soluţiile (...). Pentru moment, vorbim de o non-problemă. Nu există, este o percepţie în unele ţări membre care nu are nicio susţinere în realitate", a afirmat Todd, purtător de cuvânt al comisarului Laszlo Andor, care gestionează portofoliul Forţă de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune.

El a fost întrebat de jurnalişti în conferinţa de presă zilnică de la Bruxelles despre dezbaterea din Marea Britanie cu privire la acest subiect, precum şi la discuţiile purtate joi dimineaţă între oficiali din Regatul Unit, Germania, Olanda şi Austria în care s-ar fi decis să se solicite Comisiei Europene iniţierea unei modificări a legislaţiei europene în sensul combaterii problemei "turismului pentru beneficii".

"Vă referiţi la o cerere care a fost anunţată, dar nu a fost primită (...) Nu vom veni cu propuneri pentru a adresa o problemă care nu există", a subliniat Jonathan Todd.

De asemenea, cu privire la Marea Britanie, Todd a subliniat că britanicii accesează mai mult beneficiile sociale decât cetăţenii europeni care lucrează în Regatul Unit.

"Dimpotrivă, dacă privim la Regatul Unit, situaţia este că acei cetăţeni europeni care lucrează în această ţară folosesc aceste beneficii mult mai puţin decât cetăţenii britanici", a spus oficialul CE.

El a specificat că la nivel european sunt încheiate unele acorduri, agreate unanim de către toate statele membre şi de Parlamentul European, în vederea preîntâmpinării "turismului pentru beneficii".

Todd a explicat că în acest acorduri sunt menţionate categorii de beneficii sociale disponibile numai pentru acei cetăţeni europeni care muncesc în alt stat UE, iar cele adresate celor care nu muncesc sunt condiţionate de rezidenţa persoanei în ţara membră în chestiune.

"Criteriile privind rezidenţa persoanelor sunt prevăzute în legislaţia agreată în mod unanim de statele membre", a menţionat purtătorul de cuvânt.

Totodată, Jonathan Todd a amintit că din partea Comisiei Europene s-a subliniat în repetate rânduri că libera circulaţie a forţei de muncă este "un element fundamental al Pieţei Unice şi al UE ca întreg".

"Aduce beneficii pentru persoanele angajate, pentru ţările de unde au plecat, dar şi pentru ţările gazdă. Şi de aceea, în mod clar, Comisia Europeană se va asigura că toate aspectele legislaţiei europene cu privire la libera circulaţie a lucrătorilor să fie respectate", a mai spus oficialul CE.

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a afirmat duminică în interviul pentru Spiegel că va cere la Bruxelles restricţionarea dreptului de revenire în Germania pentru cetăţenii europeni trimişi înapoi în ţările de origine, în contextul discuţiei despre "imigraţia sărăciei din România şi Bulgaria".

"Dreptul la liberă circulaţie înseamnă că orice cetăţean al UE se poate stabili în orice ţară membră, dacă lucrează sau studiază acolo. Orice cetăţean UE care îndeplineşte aceste condiţii, este binevenit la noi. Însă cine vine doar ca să încaseze beneficiile sociale şi abuzează de dreptul la libera circulaţie, trebuie împiedicat de la aceasta cu eficienţă", a afirmat ministrul federal.

„Voi face lobby la Bruxelles pentru această măsură. Nu se poate ca la un moment dat oamenii din toată Europa să se pună la drum cu motto-ul: «în Germania sunt cele mai mari asigurări sociale»", a mai afirmat Friedrich.

De asemenea, şi în Marea Britanie mai mulţi oficiali de nivel înalt, printre care premierul David Cameron şi ministrul de Externe, William Hague, au vorbit în ultimele zile despre restricţionarea accesului imigranţilor la mai multe categorii de beneficii sociale, printre care şi NHS (sistemul naţional de sănătate), în contextul dezbaterii despre obligativitea la nivel european a ridicării tuturor restricţiilor de muncă de la 1 ianuarie 2014 pentru români şi bulgari.

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat duminică, la postul britanic Sky News, că românii care merg în Regatul Unit trebuie să se bucure din ianuarie 2014 de aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi cetăţeni europeni şi la fel ca drepturile de care beneficiază cetăţenii britanici în ţările UE.

Corlăţean a fost întrebat despre discuţiile din Marea Britanie referitoare la restricţionarea accesului pentru români şi bulgari la unele beneficii sociale, cum ar fi sistemul naţional de asigurări de sănătate şi care a fost poziţia pe care a transmis-o oficialilor de la Londra cu privire la acest subiect.

"Poziţia noastră a fost clară. Nu este doar o poziţie a României, ci este o poziţie europeană. Pentru acei cetăţeni europeni care respectă regulile, directiva europeană, regulile europene şi naţionale, cred că nu trebuie luate în calcul numai obligaţii, ci şi drepturi. Cred că acesta este tratamentul corect, care este de altfel aplicabil şi cetăţenilor britanici din toate statele membre UE. Cred că tot ceea ce funcţionează pentru britanici trebuie să funcţioneze şi pentru ceilalţi europeni, incluzând şi românii", a spus Corlăţean.

De asemenea, întrebat dacă are în vedere acţiuni legale dacă aceste drepturi le vor fi negate românilor în Marea Britanie, Corlăţean a arătat că a primit asigurări de la oficialii britanici că vor aplica Directiv 38 în domeniu şi că nu crede că dacă legislaţia europeană va fi respectată e nevoie de o discuţie privind sancţiuni legale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici