Oficialii FMI şi CE întrerup negocierile cu Ungaria în urma neînţelegerilor privind banca centrală

Şeful misiunii FMI şi o delegaţie a Comisiei Europene au plecat subit din Ungaria, unde se aflau pentru discuţii pregătitoare în vederea unui nou acord de împrumut, din cauza intenţiei guvernului de a uni banca naţională cu autoritatea pentru pieţe financiare, potrivit cotidianului Portfolio.

517 afișări
Imaginea articolului Oficialii FMI şi CE întrerup negocierile cu Ungaria în urma neînţelegerilor privind banca centrală

Oficialii FMI şi CE întrerup negocierile cu Ungaria în urma neînţelegerilor privind banca centrală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Delegaţiile FMI şi UE se aflau la Budapesta pentru a discuta un nou acord de împrumut şi aveau programată o întâlnire cu oficiali unguri în această după-amiază.

Reprezentanţii Fondului şi Comisiei şi-au reprogramat rezervările pentru avion şi au plecat vineri dimineaţa, au declarat surse pentru portalul Index.hu.

Întreruperea discuţiilor a fost cauzată de un dezacord în privinţa unor aspecte ale politicilor guvernului ungar, potrivit Index. Plecarea oficialilor a fost determinată de opoziţia Comisiei la planurile pentru reorganizarea băncii centrale şi de schimbările care urmează să fie implementate la legea pensiilor.

Comisia Europeană nu a primit asigurări în privinţa planurilor guvernului pentru fuziunea dintre banca centrală şi autoritatea de reglementare a pieţei financiare (PSZÁF), iar comisarul pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, a luat decizia întrerurperii discuţiilor, potrivit Reuters.

O propunere legislativă în acest sens urmează să fie votată vineri de Parlamentul de la Budapesta.

"Comisia a decis să întrerupă discuţiile pregătitoare cu Budapesta. Din păcate nu am primit asigurări legate de intenţia guvernului de a promova în Parlamentă o lege care ar putea submina independenaţa băncii naţionale", a declarat un purtător de cuvânt al comisarului pentru Afaceri Monetare.

Guvernul de la Budapesta a negat, vineri, că discuţiile informale cu FMI şi Comisia Europeană au fost întrerupte din cauza unor neînţelegeri.

Ungaria a avut negocieri informale cu reprezentanţi ai Fondului şi Comisiei, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului pentru agenţia locală MTI. Aceste discuţii s-au încheiat, dar nu din cauza unor neînţelegeri între părţi, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Negocierile formale vor începe în ianuarie, adăugat reprezentantul guvernului.

Un membru al guvernului ungar a declarat, sub protecţia anonimatului, pentru portalul atv.hu că negocierile esenţiale pentru asistenţă financiară vor avea loc în februarie.

Potrivit planurilor guvernului, Banca Ungariei ar urma să fuzioneze cu PSZÁF şi ar forma o nouă instituţie, situaţie care i-ar permite premierului Viktor Orbán să scape de guvernatorul András Simor.

Amendamentul legislativ propus de o comisie din Parlament prevede ca atribuţiile băncii centrale să fie preluate de instituţia nou formată. Preşedintele acesteia va fi numit de preşedintele Pál Schmitt la propunerea premierului Viktor Orbán, pentru un mandat de şase ani.

Orban încearcă de mai mult timp să-şi impună controlul asupra băncii naţionale şi îl acuză pe Simor că nu susţine politicile economice ale guvernului.

Simor şi şeful PSZÁF vor ocupa posturi de adjuncţi ai preşedintelui noii instituţii până la expirarea mandatelor.

Guvernul ungar speră la un împrumut de 15-20 miliarde euro de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, derulat pe o perioadă de până la trei sau patru ani, cu accesarea fondurilor ca soluţie de urgenţă în cazul deteriorării situaţiei economice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici