OIAC: Arme chimice, folosite anul trecut în atacul asupra unui oraş din Siria controlat de rebeli

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice a publicat vineri un raport care relevă faptul că „o substanţă chimică toxică, care avea la bază clor”, a fost folosită în cadrul atacului asupra oraşului sirian Douma, în aprilie 2018, relatează Associated Press.

480 afișări
Imaginea articolului OIAC: Arme chimice, folosite anul trecut în atacul asupra unui oraş din Siria controlat de rebeli

OIAC: Arme chimice, folosite anul trecut în atacul asupra unui oraş din Siria controlat de rebeli

La momentul atacului, forţele guvernamentale încercau să preia controlul asupra oraşului de la rebeli. Zeci de persoane au fost ucise în urma atacului din aprilie 2018, care a provocat mai multe atacuri aeriene britanice, franceze şi americane, asupra forţelor proguvernamentale siriene.

Administraţia de la Washington a transmis la acel moment că guvernul sirian este responsabil de atac şi că în cadrul atacului au fost folosite arme chimice. Administraţia de la Damasc a negat acest lucru.

Investigatorii OIAC au prelevat mostre şi au cercetat circumstanţele atacului şi au ajuns la concluzia că „au fost folosite chimicale toxice în cadrul atacului din 7 aprilie 2018”.

„Această chimicală toxică avea la bază clor reactiv. Cel mai probabile era clor molecular”, se menţionează în raportul publicat vineri.

Folosirea armelor chimice este interzisă prin Convenţia Armelor Chimice, ratificată de Siria în anul 2013.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici