Olandez cu cel puţin 550 de copii, împiedicat în instanţă să mai doneze material seminal

Un tribunal olandez i-a interzis unui bărbat să mai doneze material seminal după ce a devenit tatăl a cel puţin 550 de copii în Olanda şi în alte ţări şi a indus în eroare viitorii părinţi cu privire la numărul de copii pe care a ajutat să îi conceapă.

1659 afișări
Imaginea articolului Olandez cu cel puţin 550 de copii, împiedicat în instanţă să mai doneze material seminal

Delivery Man (2013)- DreamWorks Pictures

Un judecător de la Tribunalul Districtual din Haga a decis oprirea bărbatului în urma unei acţiuni intentate de părinţii unui copil conceput cu sperma donatorului şi de o fundaţie care reprezintă alţi părinţi, relatează The Associated Press.

Instanţa a menţionat că, în conformitate cu orientările olandeze, donatorii de spermă au voie să „producă” maxim 25 de copii cu 12 mame şi că donatorul a minţit potenţialii părinţi cu privire la istoricul său de donare.

Donatorul, identificat ca Jonathan M., a furnizat spermă mai multor clinici de fertilitate din Olanda şi unei clinici din Danemarca, precum şi multor alte persoane cu care a intrat în contact prin intermediul anunţurilor publicitare şi al forumurilor online, a precizat instanţa.

Avocatul donatorului a declarat că acesta a dorit să ajute părinţii care altfel nu ar fi putut concepe.

Judecătorul a declarat însă că donatorul "a minţit în mod deliberat în legătură cu acest lucru pentru a-i convinge pe părinţi să îl ia ca donator".

"Toţi aceşti părinţi se confruntă acum cu faptul că copiii din familia lor fac parte dintr-o reţea de rudenie uriaşă, cu sute de fraţi vitregi, pe care nu i-au ales", a declarat instanţa, adăugând că acest lucru "are sau ar putea avea consecinţe psihosociale negative pentru copii. Prin urmare, este în interesul lor ca această reţea de rudenie să nu fie extinsă în continuare".

Instanţa a precizat că în acest caz este vorba despre "drepturi fundamentale aflate în conflict. Pe de o parte, dreptul la respectarea vieţii private a părinţilor şi a copiilor donatori ... şi, pe de altă parte, acelaşi drept al donatorului". Instanţa a hotărât că "interesele copiilor donatori şi ale părinţilor lor sunt mai importante decât interesul donatorului de a continua să doneze spermă unor noi potenţiali părinţi.

Instanţa i-a ordonat acestuia să oprească imediat toate donaţiile şi a spus că trebuie să plătească 100.000 de euro (110.000 de dolari) pentru fiecare caz dacă încalcă interdicţia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici