Olena Zelenska la Davos: Lumea trebuie să evite o criză la scară largă

Soţia preşedintelui ucrainean Olena Zelenska a avertizat la Davos că Rusia va încerca să îşi extindă războiul şi în alte ţări şi că "nu a intenţionat niciodată să se limiteze la graniţele Ucrainei".

416 afișări
Imaginea articolului Olena Zelenska la Davos: Lumea trebuie să evite o criză la scară largă

FOTO Peter Wolodarski/Twitter

"Acest război poate continua", a declarat Prima Doamnă a Ucrainei într-un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos. Adresându-se liderilor mondiali, ea a spus că lumea ar trebui să lucreze pentru a evita o "criză globală la scară largă, totală".

Referindu-se la posibilitatea unui accident nuclear în Ucraina, Zelenska a declarat că "nu putem permite să se întâmple un nou Cernobîl". "Nu vrem ca undeva în lume, copiii să fie forţaţi să înveţe cum să se protejeze împotriva bolilor cauzate de radiaţii", a spus ea.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU încearcă de luni de zile să ajungă la o rezoluţie după ce Rusia a preluat centrala nucleară din Zaporizhzhia, care a fost supusă unor bombardamente repetate.

Evenimentul anual se concentrează în acest an foarte mult pe războiul din Ucraina - şi au existat deja câteva evoluţii interesante.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a purtat deja discuţii cu vicecancelarul german Robert Habeck cu privire la continuarea sprijinului şi asistenţei pentru Ucraina. Klitschko a declarat că au fost luate "decizii pozitive", deşi nu a oferit mai multe detalii, cu excepţia faptului că cei doi au discutat despre "transferul de arme".

Berlinul a fost supus presiunilor din partea aliaţilor săi pentru a permite ca tancurile Leopard fabricate în Germania să fie trimise în Ucraina.

Polonia s-a oferit să pună la dispoziţie stocurile sale de tancuri, deşi ar avea nevoie de permisiunea Germaniei pentru a le trimite.

Preşedintele lituanian Gitanas Nausėda a declarat acum că "crede cu tărie" că Germania va furniza tancurile Ucrainei - în ciuda reticenţei sale anterioare. "Nu ne permitem luxul unor astfel de întârzieri. Trebuie să se facă rapid", a declarat el, adăugând că livrările de tancuri ar fi o parte strategică a următoarei faze a conflictului.

Preşedintele polonez a declarat că speră ca demersul ţării sale de a furniza tancuri de fabricaţie occidentală să îi determine şi pe alţi lideri să urmeze exemplul. "Sperăm şi încercăm să organizăm un sprijin mai mare pentru Ucraina. Sperăm că alţi parteneri, aliaţi, vor oferi tancuri Ucrainei", a declarat el.

Preşedintele Macedoniei de Nord a avertizat că Balcanii de Vest ar putea fi exploataţi de Rusia. "Punctul slab în arhitectura Europei şi pericolul din partea Kremlinului este reprezentat de Balcanii de Vest", a declarat preşedintele Stevo Pendarovski la un eveniment din cadrul Forumului Economic Mondial. El a adăugat că SUA ar trebui să acorde mai multă atenţie situaţiei din regiune.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici